Cafeneaua Complexitatii. luni, 1 aprilie 2013, ora 19:30 – UN SALT DE INTELEGERE: DE LA ALIMENT LA HRANA

cafenea 1 aprilie 2013Invitat: Florea Mihai

Inca din antichitate s-a formulat ca ,,esti ceea ce mananci” sau ni s-a spus: ,,Lasa mancarea sa iti fie medicament si medicamentul sa iti fie mancare”.

Deloc departe de adevar, insa foarte departe de felul in care evaluam si selectam astazi alimentele pe care le consumam. 
De multe ori selectia nici nu ne apartine pentru ca oferta este destul de limitata calitativ in ciuda diversitatii alimentelor din industria alimentara, astfel incat suntem constransi sa mancam ceea ce gasim la raft nu ceea ce avem cu adevarat nevoie. De fapt…nici nu mai simtim ce ne sopteste organismul pentru ca nestiind ceea ce mancam, nu mai cunoastem nici ceea ce suntem cel putin la nivel bio-chimic.

Tocmai de aceea, Mihai a ales sa vorbeasca despre alimentele potrivite stilului de viata actual cu intentia de a face in primul rand un salt de intelegere intr-o directie mult mai complexa: un salt de la conceptul de aliment la taina hranei.

In principiu este vorba de hrana vie, hrana pustniceasca, conservata in spatiul Carpatin de catre ascetii retrasi in pustie sau in manastiri, pe care daca o intelegem in profunzime, putem controla alimentatia adaptand-o la propiul ritm.

Mihai a ales trei motto-uri simbolice pentru realitatea pe care o vom explora :

,,Mancarea este rememorarea vietii. 
Viata este rememorarea permanenta a originii.” (ava Ghelasie Gheorghe)

,,Omul este hotar intre Dumnezeu si Creatie. In Om, Dumnezeu si Creatia se pot intalni.” (dupa ava Ghelasie Gheorghe)

,,Ceea ce ne hraneste nu este materia pe care o ingurgitam, 
ci procesele (viata) pe care aceasta le contine.’’ (R. Steiner)

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =