Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE, miercuri, 13 iulie, de la ora 11, de la sediul Reprezentantei Comisiei Europene, prezentarea prioritatilor Presedintiei poloneze a Consiliului UE. Urmariti aici evenimentul:

Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE, miercuri, 13 iulie, de la ora 11, de la sediul Reprezentantei Comisiei Europene, prezentarea prioritatilor Presedintiei poloneze a Consiliului UE. Urmariti aici evenimentul:

transmisie asigurata cu sprijinul HDFX

In cadrul conferinţei de presă, ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a prezentat îndatoririle și perspectivele pe care țara sa le pregătește pentru perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestei conferințe au participat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu, ambasadorii Ungariei, Ciprului, Danemarcei şi Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Creştere economică, siguranţă, apărare şi extindere

În cadrul Preşedinţiei, Polonia va urmări să îndrepte Uniunea Europeană pe calea dezvoltării economice. Una dintre priorităţile esenţiale despre care Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, a vorbit în cadrul conferinței, este întărirea creşterii economice.

Această creştere se poate realiza prin utilizarea bugetului UE pentru a forma o Europă competitivă şi prin dezvoltarea serviciilor electronice. De asemenea, o soluție importantă și de real succes o constituie diminuarea şomajului.

Cea de a doua prioritate pe care Preşedinţia Consiliului UE  o are în vedere este şi principala deviză a mandatului polonez: O Europă sigură! Vorbim aici despre siguranța macro-economică și financiară prin creșterea supravegherii piețelor financiare. Un element esențial al Președinției poloneze la Consiliul UE va fi întărirea capacităților militare și civile ale Uniunii.

Nu în cele din urmă, Președinția va tinde spre deschiderea Europei și extinderea zonei de valori și reglementări europene prin lărgirea în continuare a spațiului UE și dezvoltarea colaborării cu statele vecine. De exemplu, se dorește semnarea Tratatului de Aderare a Croației la Uniunea Europeană și stabilirea unor relații mult mai apropiate cu țările din Europa Centrală și cea de Est. Situația Belarusului este extremă și are nevoie de sprijin. Acest sprijin poate veni de la noua Președinție a Consiliului. Un alt obieciv foarte important este și apropierea Rusiei către spațiul Uniunii.

Admiterea României în Schengen, un subiect delicat pentru Președinția poloneză

În ceea ce privește țara noastră, ambasadorul Poloniei nu a putut oferi un răspuns clar în ceea ce privește includerea în întregime a României în spaţiului Schengen. Cu toate acestea, Marek Szczygiel este de părere ca Președinția ar trebui să-și fixeze atenția asupra protejării granițelor externe ale Uniunii Europene și că-și dorește să se ajungă la o decizie de consens în ceea ce privește aderarea României.

Pe baza aceluiași subiect, ministrul Teodor Baconschi a spus că la ultima întrunire a Consiliului European, câțiva șefi de stat și de guverne ai Uniunii Europene au decis reluarea acestei teme de discuție în luna septembrie și că există o ipoteză de lucru constructivă și interesantă.

România va prelua presedintia Consiliului UE în 2019

Viitoarea ţară membră UE care va prelua preşedinţia Consiliului UE va fi Danemarca, iar apoi Cipru. România va avea acest privilegiu de abia în anul 2019, iar ministrul de Externe

Evenimentul din această zi a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România şi cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti.

Andreea Baciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.