Campioni mondiali la box, sportivii de la clubul prezidential din Astana se pregatesc pentru Olimpiada de la Rio, cu un buget de 100 de milioane de dolari pe an. Cine sunt sportivii romani respectati in Kazahstan

Corespondenta din Astana, de Dan Carbunaru

Au un buget anual de 100 de milioane de dolari si se pregatesc sa ii indeplineasca visul presedintelui Kazahstanului, de a intra in topul performantei mondiale. Clubul Sportiv Prezidential Astana are si un roman in componenta sa, iar seful clubului, fost campion la karate, ii respecta pe campionii romani la box – Bute, Doroftei si Vastag. Mai multe in interviul acordat la VI Astana Economic Forum pentru caleaeuropeana.ro de catre presedintele clubului, Aidar Makhmetov. Acesta este si director PR in cadrul celei mai mari corporatii de stat din Kazahstan, Samruk Kazyna, gigantul cu cifra de afaceri de peste 80 de miliarde de dolari anual, din care face parte si KazMunai Gaz, cumparatorul Rompetrol, ”sora noastra mai mica”, dupa cum a descris-o chiar Makhmetov.

Aidar MakhmetovCalea Europeana: Dle Aidar Makhmetov, in decembrie anul trecut, ati fost numit in functia de Director General al <President Professional Sports Club “Astana”>. Care sunt obiectivele dvs in aceasta zona?

Aidar Makhmetov: Nu sunt doar directorul general al Clubului Sportiv, ci si director de PR pentru “Samruk – Kazyna”, cel mai mare fond de stat din Kazakhstan, iar in ultimii ani am sponsorizat mai multe federatii nationale olimpice in sporturi precum atletism, box, ciclism etc. De asemenea, sponsorizam si alte organizatii sportive, sprijinim printre cele mai mari proiecte de imagine ale sportului in Kazakhstan, dar si echipele proprii precum cea din Astana. Astfel, ne-am decis sa unim toate acest proiecte intr-un club, inspirandu-ne de la modelul Real Madrid, care este clubul regelui.

Calea Europeana: Asadar, nu este doar o coincidenta numele clubului, presedintele Kazkakhstanului  este implicat si sprijina proiectul?

Aidar Makhmetov: Da, presedintele ne sprijina. I-am aratat planurile noastre, ne-a sprijinit, iar de aici si numele, Clubul prezidential. Noi sprijinim cluburile cu echipe masculine, in general, spre exemplu: Echipa de ciclism din Astana, Clubul de Baschet Astana, Echipa de Fotbal Astana, echipa de hokey din Astana, echipa de polo, dar si proiectele nationale in wrestling. Asadar sprijinim toate sporturile, ne ocupam si de imagine si de partea financiara in acest club. Ne dorim sa ne dezvoltam la un nivel cat mai ridicat si poate sa ajungem un al doilea Real Madrid.

Calea Europeana: Investitiile clubului merg si catre branding?

Aidar Makhmetov: Ne-am dori sa construim un brand la nivel international pentru ca oamenii sa poata afla mai multe despre Astana, nu numai despre clubul sportiv. Trebuie sa stie ca reprezinta Astana, reprezinta Kazakhstan.

Calea Europeana: Oportunitatea de a promova si tara, nu doar sportul, vine cu o foarte mare responsabilitate.

Aidar Makhmetov: Este o mare responsabilitate intradevar, dar pentru noi este ceva normal.

Calea Europeana: Poate fi o motivatie pentru oamenii implicati in activitati sportive, pentru jucatori.

Aidar Makhmetov: Desigur, este o mare responsabilitate si pentru ei si se simt onorati sa vina la Clubul Astana. Jucatorii trebuie sa stie mai multe despre tara, sa aiba spiritul tarii. Spre exemplu, si eu in cariera mea, pentru ca acum doi ani manageriam echipa de ciclism Astana in Franta din care faceau parte si italieni, si spanioli am vazut ca aveau sentimentul de apartenenta la tara noastra. Asta este foarte important pentru noi.

Au castigat Campionatul Mondial al Cluburilor la Box

Calea Europeana: Care sunt principalele performante ale Clubului?

Aidar Makhmetov: Prima performanta a fost chiar cateva doua saptamani, am castigat Campionatul Mondial al Cluburilor (n.r. World Series Boxing, denumirea oficială a competiției organizate de Asociația Internațională de Box Amator – AIBA). Aceasta este una dintre cele mai importante proiecte desfasurate de AIBA, iar aceasta liga a avut loc si  in ultimii ani. In primul an, am obtinut am doilea loc, anul trecut locul al treilea, iar acum competitia a avut loc chiar aici, in Astana. A fost o mare responsabilitate pentru ca oamenii care au venit aici erau cei mai inalti reprezentanti ai asociatiilor internationale de box. Boxeurii nostri au adus aceasta bucurie oamenilor din Kazakhstan, iar acesta este succesul nostru,suntem foarte fericiti.

In doua saptamani de acum, reprezentantii nostri din echipa de raliuri Astana vor participa la Cupa Euro, suntem foarte increzatori in succesul lor. Pentru noi este foarte important sa fim prezenti in Liga Mondiala, astfel incat echipa noastra de fotbal va participa la viitoarea Cupa UEFA. Si mai avem doua proiecte aditionale, doi sportivi. Ma refer la Ilya Ilyin, de doua ori campion olimpic la haltere si celalalt care a castigat medalia de argint la ultimul Campionat Mondial. Am vazut ca sunt foarte talentati, si dorim sa le oferim tot sprijinul de care au nevoie. Ei, in ciuda varstei pe care o au – sunt foarte tineri, au avut multe realizari, asa ca ii ajutam cat de mult putem.

Buget de 100 de milioane de dolari pe an

Calea Europeana: Investiti foarte mult in viitor, vad. Ca sa ai performante totusi, este nevoie de o suma mare de bani?

Aidar Makhmetov: Bugetul cluburilor noastre este de un pic peste 100 milioane de dolari pe an, vrem sa incheiem un partneriat cu Samruk – Kazyna pentru a asigura partea financiara pentru ca stiti ca in sportul profesionist este foarte important sa avem un buget pe termen lung. Din acest punct, incercam sa ne asiguram aspectele financiare pentru viitorii 4 ani, pana la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. In acelasi timp, trebuie sa si producem o parte din bani din activitatile noastre de tipul vanzarii drepturilor TV, vanzarea productiilor TV s.a. De abia am inceput sa facem asta in cadrul Clubului si ne dorim sa ajungem la un nivel profesional foarte ridicat si acesta este motivul pentru care toate aceste domenii trebuie sa functioneze, sa fie corelate. Si asa va fi.

 

Bute, Doroftei, Vastag, respectati in Kazahstan

Calea Europeana: Din cate am inteles, si dvs. ati practicat sport de performanta?

Aidar Makhmetov: Da, am fost de trei ori campion national la karate (shidokan).

Calea Europeana: Ati mentionat mai devreme despre boxeurii campioni. Si Romania are nume importante precum Lucian Bute, Leonard Doroftei, ati auzit de ei?

Aidar Makhmetov: Da, am auzit. Si despre Francis Vastag am auzit, ii respect foarte mult. Il stiu si pe Zoltan Lunka, care a activat in Germania, dar era de origine romana. Si bineinteles, pe Mihai Nistor, care joaca la noi in echipa la categoria grea si suntem foarte bucurosi ca este alaturi de noi.

Calea Europeana: Ati gasit in Romania un partener de nadejde in materia de sport, ne bucura planurile de viitor pe care le aveti.

Aidar Makhmetov: Este foarte bine, dupa cum vedeti, acum avem infrastructura necesara de a due lucrurile la cel mai inalt nivel. De exemplu, chiar maine, vor fi aici patinatori de talie mondiala care vor oferi un spectacol de zile mari, un show ce nu e atat de des intalnit.

Calea Europeana: Exista si un impact asupra sanatatii prin ceea ce faceti?

Aidar Makhmetov: Sanatatea este foarte importanta, dar nu suntem Ministerul Sportului, asta e de datoria lor. Scopul nostru este de a sprijini sportul profesionist. Sigur, prin sprijinirea sportului, creste si popularitatea iar daca oamenii din Kazahstan vor vedea cat succes au sportivii nostri, poate vor simti si ei dorinta de a face ceva, pentru binele lor, pentru binele tarii, sau macar pentru bani. Este foarte important sa te gandesti si la tara. Chiar presedintele Kennedy spunea ca gradul de dezvoltare a tarii se vede in doual lucruri: zborul in cosmos si medaliile olimpice. Cred ca noi reusim sa le facem pe ambele, suntem un club amitios si vrem sa ajungem la cel mai inalt nivel si sa ne dezvoltam.

 

Aidar Makhmetov este directorul Departamentului de Relatii Publice al “Samruk-Kazyna” S.A. in decembrie 2012 a fost numit Director General al President’s Professional Sports Club “Astana”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.