Cand Sudul simte raceala Nordului pe sira spinarii

Dan Carbunaru

Dan-Carbunaru--150x150Cand toata lumea asteapta efectele incalzirii globale, Sudul simte rece pe sira spinarii. Dusurile reci administrate alternativ sau simultan de la Bruxelles sau Berlin cad aproape zilnic peste saracii si ”lenesii” din ”Tarile de jos”-evident, fara legatura cu prosperitatea celor care au consacrat denumirea initiala.

Germania bate din ce in ce mai nervoasa din picior, cerand disciplina si austeritate. Satula de problemele Sudului, vrea sa puna si mai multa presiune asupra unei zone in care respectarea regulilor cu strictete nu este chiar cea mai evidenta calitate. Care va fi raspunsul? Odinioara, inainte de a primi certificate pro-european de la Barosso, premierul Victor Ponta spunea amar ca daca stiam ca ne alegem doar cu DNA si ANI, poate ne mai gandeam inainte de intrarea in UE.

Sunt, insa, voci sonore care acuza Germania ca duce Europa intr-o directie gresita. Christopher Pissarides, laureat al Premiului NOBEL ne-a declarat ca liderii europeni nu au viziuni pe termen lung si curajul politic de a-si asuma costuri politice. Cu cat sunt amanarile mai lungi, cu atat mai mare va fi riscul ca rabdarea sa se epuizeze. UE se va destrama singura, ruptura dintre Germania si restul Europei este periculoasa. Romano Prodi, fost Presedinte al Comisiei Europene, acuza Comisia ca nu are nici o putere iar jocurile se fac de catre statele mari, in frunte cu Germania. El cheama la solidaritate Sudul, Franta alaturi de Italia, Spania si Romania, pentru a face fata presiunii Germaniei.

Secretarul general al CLUBULUI de la MADRID, Carlos Westendorp, avertizeaza ca  problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profita de pe urma situatiei actuale. Cei care platesc pentru asta prin masuri de austeritate sunt tarile din sudul Europei (Romania, Spania, Italia, Portugalia).

La sfarsitul acestei saptamani, insusi Presedintele Frantei, Francois Hollande, confundat de cancelarul german cu Mitterand, la ultima lor intalnire de la Paris, a spus raspicat ca Frantei nu ii poate dicta Comisia ce sa faca.  In aceeasi perioada, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger a pus la colt Sudul, mentionand Romania, alaturi de Bulgaria si Italia, printre tarile neguvernabile. Comisia a pus, apoi, la zid, Romania, pentru numeroasele probleme ramase de rezolvat in economie, sanatate, educatie s.a.

Unitatea in diversitate sub semnul careia parintii fondatori ai UE au plasat proiectul european astazi paraie din toate incheieturile, lasand sa se vada mai degraba orgoliile nationale decat solidaritatea. Mai multa Europa pare astazi sa insemne mai multa austeritate si disciplina, ceea ce nu e rau. Problema este insa ca lipsa de viziune a liderilor actuali, in conditiile in care Comisia nu mai are suflu, iar la nivel national totul trece prin filtrul alegerilor si intereselor electorale interne, risca sa transforme Europa intr-o adunatura de cifre si indicatori si nu de un spatiu comun de generare a prosperitatii materiale si culturale.

Unde suntem noi, romanii, in aceasta ecuatie? Evident, la margine, victime ale fricilor, stereotipurilor si ingustimii viziunilor celor la care, 80 la suta dintre noi, odinioara priveam cu speranta. Visul european, cel despre  care Jeremy Rifkin spunea ca merita sa traiesti, fata de cel american, pentru care merita ”doar” sa mori, astazi a fost varat inapoi in cutia pandorei. Si se pare ca trebuie sa platim ca sa il mai vedem. Cat? Nu stim. Cui? Ei, pentru asta sa privim la Nord!

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.