Candidatul dreptei la președinția Franței, Francois Fillon: Bashar al-Assad este “un dictator și un manipulator”

Bashar al-Assad este “un dictator, un manipulator”, a declarat miercuri candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța, Francois Fillon, ca reacție la afirmațiile președintelui sirian care a calificat “binevenită” poziția lui Fillon asupra Siriei.

Foto: fillon2017.fr

”Bashar Al-Assad este un dictator, este un manipulator și doresc să atrag atenția presei franceze asupra faptului că nu este necesar să se preteze la manipulările lui Bashar al-Assad”, a declarat Fillon într-un interviu acordat BFMTV și RMC, conform Agerpres.ro.

Întrebat despre Francois Fillon într-un interviu difuzat luni de mai multe posturi de televiziune franceze, președintele sirian a declarat că “retorica sa privind teroriștii sau, să spunem, prioritatea luptei împotriva terorismului fără a interveni în treburile altor țări, este binevenită”.

“Este clar că este vorba despre o manipulare. Un dictator care a făcut declarații la televiziunea franceză asupra politicii franceze, asta se numește manipulare”, a reacționat miercuri fostul premier francez Fillon, care susține ideea unui dialog cu toate părțile implicate în conflictul sirian.

Francois Fillon a declarat la mijlocul lunii noiembrie 2016, în timpul unei dezbateri televizate între candidații la alegerile primare ale dreptei, că, dacă va fi ales președinte al Franței, “ar redeschide cel puțin un post diplomatic la Damasc pentru a avea un canal de discuții cu regimul sirian”.

François Fillon, considerat un ”prieten al Moscovei” în presa rusă

În plan internaţional, Fillon este în favoarea unei alianţe cu Moscova şi este de părere că UE ar trebui să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei pentru rolul jucat în conflictul din Ucraina. Potrivit ultimelor estimări,este de aşteptat ca Fillon să ajungă în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, unde se va confrunta cu Marine Le Pen, şefa partidului de extremă dreapta Frontul Naţional.

Potrivit cotidianului economic rus Vedomosti, Fillon este văzut de către Kremlin drept un ”candidat prorus” la prezidenţialele din Franţa, cu un program de politică externă ”mai echilibrat” decât contracandidatul său Alain Juppé.  La rândul său, postul de televiziune Rossia 24 vorbeşte despre un ”nou seism politic”, după victoria lui Donald Trump în SUA, amintind că Fillon, ”binevoitor faţă de Rusia”, s-a întâlnit cu Vladimir Putin pe când era în funcţie „de două sau trei ori pe an, îl cunoaşte bine şi chiar îi spune pe numele mic”, relatează Agerpres.

Performanţa ”prietenului François” este salutată şi de revista Expert, care observă apariţia unei generaţii de lideri mai ”binevoitori” faţă de Moscova şi capabili să ”creeze o breşă în poziţia comună a Occidentului” cu privire la Rusia.

Citiți și:

François Fillon și Marine Le Pen nu sunt cei mai populari politicieni francezi. Cine îi devansează

Sondaj: Francois Fillon ar învinge-o detașat pe Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *