Capital.ro: Colapsul Europei-tehnici de supravietuire

Autor: Răzvan Amariei

Chiar și în varianta pesimistă a unei crize de amploare în UE, viața trebuie să continue. Cu puțin noroc și ceva mai multă îndemânare, ne putem feri de efectele tragice ale furtunii economice, scrie Capital.ro.

«Zona euro se prăbușește în zece zile», „Băncile centrale se pregătesc de colapsul monedei unice“, „Economia UE, în pericol“. Anunțurile de acest tip au devenit deja rutină și, după cât se pare, apocalipsa continentală s-a amânat din nou. Cu toate acestea, niciun om rațional nu poate elimina complet varianta pesimistă. Gândurile negre sunt cu atât mai presante cu cât situația personală este mai complicată – casa în care stai este, de fapt, a băncii, lucrezi într-un domeniu foarte sensibil la capriciile economiei sau banii pe care i-ai adunat cu greu sunt amenințați de inflație, de căderea cotațiilor bursiere ori, de ce nu, de falimente.

Circa un milion de locuinţe din România sunt ipotecate. Unele au fost puse gaj la banca pentru sume relativ modeste, de sub 10.000 de euro, însă în alte cazuri ele sunt garanția pentru credite de zeci și chiar sute de mii de euro. Ce se va întâmpla cu aceste împrumuturi în scenariul nedorit în care economia UE va intra într-o recesiune puternică și de durată? Cei care au creditul și veniturile în aceeași monedă nu au, teoretic, de ce să se teamă, atât timp cât salariile le vor crește aproximativ proporțional cu inflația. Însă, pentru cei care câștigă, de pildă, lei și au de dat la bancă euro, dolari sau franci elvețieni, modul în care vor evolua cursurile valutare va cântări greu.

„Am mai trăit, în urmă cu 15 ani, momentul în care un dolar era cotat la 3.500 de lei vechi în decembrie și ajunsese la 7.000 de lei vechi în februarie, așa că nu e de glumă cu aprecierea sau deprecierea unor valute. De aceea, recomandabilă ar fi refinanțarea în moneda în care împrumutatul își obține veniturile, atâta timp cât acest lucru este încă posibil“, crede un analist financiar din cadrul uneia dintre principalele bănci românești.

Dacă vă aflați printre norocoșii care nu au credite, ci niște bani puși deoparte, lucrurile se schimbă. Este evident că, în cazul izbucnirii unei furtuni economice fără precedent, va trebui să renunțați cât mai repede la plasamentele în acțiuni sau obligațiuni – bursele se vor prăbuși, iar emitenții de bonduri s-ar putea să devină curând insolvabili. Așa că la putere vor reveni banii-gheață. Iar întrebarea care se pune este ce facem cu ei – îi ținem la saltea, îi încredințăm băncii sau cumpărăm ceva palpabil?

Raspunsul la aceste intrebari, dar si alte informatii gasiti aici.

Sursa foto: yijinjing.ro

Sursa articol: Capital.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *