Capital: Obama și viitorul politicii externe americane

Aşa cum, simbolic, Hillary Clinton a încercat să dea un „reset“ relaţiei cu Rusia, Barack Obama s-a gândit să reseteze politica externă americană la perioada dinainte de 9/11, o vreme în care intervenţiile americane erau minore, temele economice erau dominante, iar principala problemă era administrarea prosperităţii, este de părere George Friedman, CEO al Stratfor.

Erau timpuri în care relaţiile americano-europene, americano-chineze sau americano-ruse erau stabile, aşa că demersul lui Obama poate fi interpretat ca o întoarcere la un sistem internaţional stabil, proamerican şi prosper. În anii ’90, era posibil să vorbeşti de o singură Europă şi să te aştepţi ca procesul de unificare să se intensifice. Până în 2010, criza financiară a rupt unitatea europeană şi a izolat instituţii ca NATO.

SUA au devenit irelevante pentru problemele Uniunii Europene, cu excepţia ajutorului financiar. Şi China s-a schimbat, devenind mai încrezătoare şi lăsând loc, în relaţiile externe, presiunii cu privire la exporturi, îngrijorărilor cu privire la instabilitatea socială şi unei retorici ostile, în general. În Orientul Mijlociu, diplomaţia lui Obama s-a bucurat şi de mai puţin succes, puterea Iranului crescând în acelaşi ritm cu îngrijorarea Israelului cu privire la arsenalul nuclear. Obama s-a trezit într-un echilibru fragil pe marginea unui posibil conflict cu Iranul, iar lucrurile au luat-o razna.

Continuarea articolului aici.

Sursa: Capital.ro

Foto: kebecleak.over-blog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *