Capitalismul occidental si clasa muncitoare in Romania. Studiu de caz pe Calea Europeana. Luni, de la ora 13, B1 TV.

Romania a revenit pe drumul democratiei si a capitalismului occidental, dupa o deviere de jumatate de secol. Cu ce efecte? Care sunt clasele sociale in Romania Europeana de azi? Cine sunt bogatii si saracii tranzitiei noastre? Cum arat clasa de mijloc? Care este scheletul social al Romaniei de azi? Ce se intampla in UE?

Am dezbatut aceste subiecte alaturi de invitatii mei, sociologul Marius Pieleanu si jurnalistul Marius Nitu, redactor-sef adjunct la ziarul Gandul. Am vorbit despre decimarea clasei de mijloc sub comunism, reconectarea la valorile occidentale si criteriile de ierarhizare in scara claselor sociale din Romania. Desigur, un criteriu important este cel financiar. Nivelul educatiei, la acest moment, nu mai este la fel de important ca si in trecut. Cum evaluam nivelul de prosperitate? Dupa taxele si impozitele platite sau dupa masina condusa? Cum integram categoriile profesionale in cele trei clase principale-saraci, clasa mijlocie, bogati?

Profesorul Pieleanu este de parere ca Romania nu se confrunta cu o saracie acuta, ca in Bulgaria, ci cu una relativa. Desigur, in tari precum Franta exista o clasa mijlocie puternica si consistenta. Este solutia pe care trebuie sa o adoptam, pentru reintegrarea Romaniei in spatiul si valorile Occidentului.

O alta tema discutata a fost a celor peste 2 milioane de romani plecati din tara la munca, cei care au rezolvat multe dintre problemele pe care statul roman le-ar fi avut de rezolvat, in special somajul. Criza care a cuprins inclusiv Europa Unita i-ar putea trimite acasa in special pe cei mai putin pregatiti dintre ei. Asta ar ridica nivelul paturii sarace din tara.

Bogatii nostri, mai saraci decat marii oameni de afaceri occidentali, sunt inca o patura sociala necoagulata si netransparenta, probabil  in stransa legatura cu tranzitia in care inca ne zbatem.

Puteti posta opinii, comentarii sau intrebari la sectiunea comentarii a acestei teme.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.