Care este planul secret al Germaniei pentru criza din Grecia si de ce ar putea fi acesta un dezastru pentru Europa

Germania lucreaza in spatele usilor inchise la un plan de “default dur” al Greciei, prin care creditorii privati, respectiv bancile si fondurile de pensii, sa isi asume pierderi de 60%, cu riscul de a provoca o reactie in lant in sudul Europei, in lipsa unor masuri credibile de protectie, postează site-ul EurActiv.ro.

Oficiali de la Berlin au declarat ca este probabil ca investitorii privati sa sufere noi pierderi legate de detinerile de obligatiuni suverane elene, peste cele de 21% convenite in iulie, potrivit The Telegraph.

Nivelul exact al acestor pierderi va depinde de concluziile inspectorilor CE/FMI care si-au incheiat misiunea la Atena.

Delegatia CE/BCE/FMI a anuntat marti ca Grecia va primi urmatoarea transa de imprumut, de 8 miliarde euro, in luna noiembrie, dupa ce rapoartele troicii vor fi avizate de catre ministrii Finantelor din zona euro si Consiliul Director al FMI.

“Multe s-au intamplat din iulie. Grecia nu si-a respectat angajamentele, astfel incat putem considera ca reevaluarea in scadere a datoriilor cu 21% nu mai este suficienta”, a spus una dintre surse.

La Berlin au circulat estimari privind o reducere de 60% a datoriilor catre creditorii privati, potrivit Mediafax.

Schimbarea politicii germane seamana cu cea de anul trecut, cand cancelarul Angela Merkel a propus pentru prima oara revizuirea in scadere a valorii obligatiunilor suverane elene, ceea ce a dus la un nou puseu al crizei si a obligat Irlanda sa ceara ajutor financiar international.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: guardian.co.uk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.