Care sunt efectele plecării Nokia de la Jucu

Efectele plecării Nokia din România sunt puternic resimţite atât macro, cât mai ales la nivel local. Investiţiile s-au blocat, preţurile caselor şi terenurilor s-au prăbuşit, iar şomerii îşi caută locuri de muncă, scrie Ziarul Financiar.

În prezent, la Jucu toată lumea vinde. Case noi, ridicate în 2007 şi 2008, se dau acum şi cu 40.000 de euro, iar proprietarii de teren ar vrea să dea timpul înapoi. După creşterea spectaculoasă din 2008, când un metru pătrat se vindea şi cu 100 de euro, acum preţurile au coborât sub 10 euro.

În 2007, înainte de sosirea Nokia, un metru pătrat de teren se vindea cu 10-15 euro, iar în 2008 preţurile au explodat. Atunci se vindea un metru pătrat cu 70 de euro. În 2009-2010 preţul a urcat din nou, la 100 euro pentru un metru pătrat de teren. În 2011 preţurile au coborât la 30-40 de euro pe un metru pătrat de pământ, iar astăzi se vinde cu 5 euro.

Rămâne de văzut în continuare cum vor umple autorită­ţile locale, mai ales autorităţile administrative centrale, golul lăsat de plecarea Nokia. O speranţă există totuşi în investiţiile anunţate pentru acest an de companiile Bosch şi De’Longhi.

Italienii de la De’Longhi au preluat deja fostele hale ale Nokia şi vor investi 30 mil. euro la Jucu într-o fabrică de electrocasnice, iar grupul german Bosch a anunţat o investiţie de 77 mil. euro într-o unitate de producţie construită de la zero în parcul Tetarom III din localitatea clujeană.

Mai multe informaţii AICI.

Sursa: Ziarul Financiar
Foto:  codrul.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *