Care sunt tarile care au decis modificare Constitutiei pentru implementarea acordului de uniune fiscala

România îşi va modifica cea mai importantă lege a statului, Constituţia, pentru a implementa planul de siguranţă fiscală adoptat de UE la sfârşitul săptămânii trecute. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Traian Băsescu vineri. Preşedintele a subliniat că este nevoie de introducerea noilor criterii fiscale în Constituţie şi nu într-o lege organică pentru că aceasta ar putea fi modificată ulterior printr-o altă lege.

El a precizat că acordurile interguvernamentale pot fi modificate cu majoritatea simplă în Parlament, însă liderii UE au vrut să se asigure că acesta nu poate fi modificat decât cu două treimi din voturi. Băsescu a explicat că de aceea au făcut solicitarea ca prevederile pactului să fie incluse în Constituţii sau legi echivalente.

Gândul.info  prezintă o analiză privind deciziile care ar putea fi luate în scurt timp de majoritatea statelor care au decis să adere la pactul de guvernanţă fiscală, respectiv ce soluţii ar putea alege o parte din cele 26 de state care vor să implementeze noul pact fiscal.

  • Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov a cerut la sfârşitul săptămânii trecute organizarea unor dezbateri publice cu privire la implementarea pactului de disciplină fiscală convenit de liderii Uniunii Europene în cadrul celui mai recent summit de la Bruxelles. Părvanov a precizat că, indiferent de decizia care se va lua, amendamentele aduse Constituţiei nu vor afecta capacitatea viitoarelor guverne de a implementa politici financiare eficiente, informează Novinite.
  • Ungaria a amânat introducerea în Constituţie a prevederii privind limitarea datoriei publice la 50% din PIB până în 2016. În schimb, statul ungar a ales varianta unui “plan de convergenţă” prin care guvernul va fi responsabil de micşorarea nivelului datoriei publice în fiecare an în care economia va creşte, a anunţat ministrul Economiei Gyorgy Matolcsy, potrivit Business Week.
  • Opoziţia din Polonia a punctat recent că statul nu are cum să contribuie la fondul de 200 de miliarde de euro pentru sporirea arsenalului financiar al Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru că dacă ar plăti suma estimată la 20 de miliarde de euro ar depăşi limita constituţională a datoriei publice, relatează UPI.
  • Singurele state ale zonei euro care au inclus în Constituţie prevederi legate de limitarea nivelului datoriei publice sunt Germania şi Spania.
  • Guvernul austriac a decis adoptarea unei legi organice, în defavoarea amendării Constituţiei. Astfel, deficitul bugetar structural al Austriei nu va trebui să depăşească pragul de 0,35% din produsul intern brut, de la 3,1% anul acesta.
  • Executivul OLANDEI se pregăteşte pentru amendarea Constituţiei, însă are nevoie de sprijinul opoziţiei
  • Introducerea prevederilor pactului de stabilitate fiscală a fost apreciată drept neconstituţională de către organele de resort din Finlanda.
Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Gandul.info.
Sursa foto: developmentportal.eu
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *