Cât a pierdut statul român din plecarea medicilor în Occident

mediciExodul medicilor nu îşi pune amprenta doar asupra sănătăţii românilor, ci şi asupra bugetului statului. Astfel, tradus în cifre: din 2007 şi până acum 14.000 de doctori au părăsit ţara, statul pierzând astfel aproape 160 de milioane de euro, potrivit Gandul.info.

Potrivit prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, pentru formarea unui singur medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total.

Datele ultimului Eurostat arată că un medic rezident în România, care lucrează inclusiv la secţia de primiri urgenţe, ajunge să câştige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Diferenţe foarte mari sunt şi între salariul pe care îl primeşte un medic specialist sau primar în ţara noastră şi un specialist cu aceaşi pregătire în Europa. Astfel, un medic specialist este plătit de stat în România cu doar 500 de euro, în timp ce un medic primar primeşte cel mult 800 de euro. Media europeană este de aproximativ zece ori mai mare, respectiv 7-8.000 de euro.

Situaţia este cu mult mai gravă în condiţiile în care 64% dintre studenţii la Medicină şi 60% dintre doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească România, potrivit unor studii realizate de  de CMR şi Consiliul Investitorilor Străini, împreună cu CMR, în 2011 şi 2012.

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *