Cât câştigă companiile petroliere din UE din preţul la pompă al unui litru de motorină

În România, din preţul de la pompă al unui litru de motorină, 21,1 eurocenţi se duc în buzunarele benzinarilor, reiese din cele mai recente date ale Uniunii Europene, potrivit Gandul.info. Spre comparaţie, în Polonia marja care le revine companiilor petroliere este de 18,9 eurocenţi, iar în Ungaria este de 20,7 eurocenţi.

Practic, din preţul unui litru de motorină, după plata taxelor şi accizelor, petroliştilor din România le revine 16%, al doilea cel mai mare procent din regiune, după cel consemnat în Bulgaria, unde marja benzinarilor este de 18,7% din preţul de la pompă.

Pe de altă parte, în Cehia, Polonia sau Ungaria, procentul care le revine companiilor petroliere este ceva mai redus, de 14,8%, 14,5% respectiv 14,4%.

În topul statelor cu cele mai mari marje pentru benzinari se află Franţa, unde procentul care le revine companiilor petroliere pentru fiecare litru de motorină comercializat este de 21,5% din preţul final, respectiv 33,4 eurocenţi. La polul opus se află Estonia, unde marja reprezintă 11,1% din preţul de la pompă al motorinei.

Mai multe informaţii AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: oltrelostretto.blogsicilia.it

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *