Cătălin Predoiu: Fără evoluţiile din ultimele săptămâni am fi avut un nou Raport MCV pozitiv

Un raport pozitiv pe justiţie, în această vară, ar fi deschis calea pentru aderarea României la spaţiul Schengen, susţine, într-un interviu pentru „Adevărul“, Cătălin Predoiu.

Fost ministru al Justiţiei în cabinetele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, Cătălin Predoiu susţine că fără evoluţiile din ultimele săptămâni, raportul Comisiei Europene în privinţa României ar fi arătat cu totul altfel. Ca şi perspectivele relaţiilor cu UE. Predoiu a fost numit în funcţie în februarie 2008 şi a prins, pe parcursul celor patru ani de mandat, cele mai multe rapoarte sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană României la aderarea din 2007.

„Adevărul”: „Toate progresele făcute până în prezent de România în privinţa reformei judiciare riscă să fie compromise de ultimele evoluţii”. A fost unul dintre avertismentele transmise repetat de Comisia Europeană, chiar şi prin raportul MCV, la adresa României. Cum vedeţi dumneavoastră, ca autor şi contributor, la progresele din ultimii ani, acest avertisment?

Cătălin Predoiu: Avertismentul Comisiei Europene din Raportul MCV a fost provocat în special de reducerea competenţei Curţii Constituţionale, ca să nu poată cenzura hotărârea Parlamentului României de suspendare a preşedintelui ales democratic, de cererile de revocare a doi judecători ai Curţii Constitutionale, formulate de Ministrul Justiţiei şi ulterior retrase de acesta, si de modificarea Legii referendumului prin ordonanţă  de urgenţă.

Întrebarea-cheie, la care există un răspuns diplomatic al oficialilor Comisiei Europene, este dacă raportul MCV ar fi arătat mai bine fără evoluţiile din ultimele trei săptămâni.

Fără evoluţiile din ultimele săptămâni am fi avut un nou Raport pozitiv, după cele din ultimii ani, care să confirme sustenabilitatea reformelor.

Cu un raport pozitiv în vara acestui an, am fi putut restrânge Mecanismul de Cooperare şi Verificare la două obiective (n.r. – din patru care sunt sub monitorizare) şi am fi putut obţine un termen la care MCV să fie ridicat. În plus, un raport pozitiv în această vară ar fi deschis calea către aderarea la Schengen. Ratarea acestor obiective a fost provocată fără îndoială de măsurile din ultimele săptămâni. În termeni expliciţi, în primele patru pagini ale raportului Comisiei Europene sunt puse „la zid” măsurile din ultimele săptămâni, care încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Apoi sunt formulate măsurile pe care Guvernul şi Parlamentul trebuie să le ia pentru a restabili respectarea deplină a acestor valori.

Mai multe declarații AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *