Catalin Predoiu: “Magistrati, rezistati indiferent de presiunile politice!” “Justiţia trebuie să fie liberă”

catalin predoiuCătălin Predoiu, prim-vicepreședinte al PDL, i-a cerut președintelui Băsescu, joi, în cadrul unei conferințe de presă, să rupă pactul de coabitare cu USL, motivând că justiția trebuie să fie liberă și independentă.

Redăm declaraţia :

“Aceasta interventie in justitie demonstreaza o data in plus ca domnul Ponta nu intelege menirea sa in functia de premier. Declaratiile domnul prim-ministru Ponta despre demiterea procurorului Papici demonstreaza un asalt asupra justitiei si o mentalitate de tip Adrian Nastase. De fapt dl procuror Ponta ataca justitia prin declaratii, in mod repetat pentru a intra in gratiile baronilor USL.

Regimul care schimba procurorii pe criterii politice nu poate asigura un stat de drept. Dl. Ponta nu s-a putut abtine sa nu iasa la televizor cu arma fumegand ca sa intimideze magistratii corecti din aceasta tara. Prin aceasta conduita, procurorul Ponta da incredere infractorilor, jongleaza cu notiuni menite sa intimideze justitia. Il intrebam ce intelege prin dosare politice. Ii cerem sa faca o lista a acestor dosare pe care le considera politice si sa explice opiniei publice din tara si din strainatate de ce sunt politice. Ii cerem sa explice ce intelege domnia sa prin, citez “procuror basisit” si ce fel de procuror a fost domnia sa.

Pe de alta parte constatam, dupa cum ne asteptam de altfel,  ca platim pactul de justitie, platim coabitarea cu un regim USL incapabil sa respecte statul de drept. Justitia si statul de drept nu se negociazaIncurajam si cerem presedintelui Romaniei sa rupa acest pact. Justitia trebuie sa fie libera si independenta.  Dorim sa subliniem ca parte a acestui pact a fost si domnul Antonescu, care a fost de fata si care a achiesat la acest pact. Incercarea PNL sub conducerea domnului Antonescu de a se spala pe maini nu are acoperire in realitate. Chiar daca una dintre partile pactului a dorit sa asigure garantarea intereselor fundamentale ale Romaniei prin stabilitatea justitiei si statul de drept, respectiv  presedintele Romaniei, cealalta parte, USL-ul a dorit de fapt sa-si impuna la momentul potrivit interesele in justitie si declaratia domnului Ponta este primul semnal in acest sens. Iata de ce la vremea respectiva am considerat potrivita o rocada Kovesi Morar. Nu am fi ajuns la o astfel de situatie.

Dupa cum am afirmat inca de ieri, declaratiile premierului Ponta pot ingropa raportul MCV. Aceste declaratii incalca punctul 2 din raportul pe justitie care inseamna stabilitatea legislatiei anti coruptie, stabilitatea institutiilor anti coruptie. Sunt constient ca dl Ponta nu poate intelege acest lucru pentru ca un raport pe justitie nu se copiaza ca o teza de doctorat si se scrie cu masuri anti coruptie si legislatie care sa garanteze aceste masuri. Este un moment foarte greu si unul din mesajele mesajele mele se indreapta catre magistrati: Rezistati, indiferent de presiunile politice!

 Prim-vicepreședintele PDL a avertizat și cu privire la impactul pe care le-ar putea avea declarațiile lui Ponta asupra raportului MCV.

“Am luat act de declaratiile premierului francez, care a spus ca l-a incunostiintat pe dl Ponta cu privire la pozitia Frantei si dificultatile Guvernului Ponta legate de dosarul Shengen. Si atunci ne intrebam de ce domnul Ponta nu ne-a spus la timp despre acest lucru si ce masuri a luat Guvernul in acest sens. Domnul Ponta nu va putea vreodata sa contribuie la intrarea Romaniei in Shengen cata vreme ia masuri  sau se pregateste sa ia masuri de tipul transferarii portului Constanta in fieful unor mafii politico – economice.

In timp ce provoaca scandal dupa scandal prin stangacia la guvernare, tara se scufunda economic si probleme pe zone fundamentale precum sanatate, justitie raman nerezolvare”, a susţinut politicianul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.