Catastrofă pentru C.I.A. în Orientul Mijlociu

Conform postului american de televiziune ABC, informații preluate și de romaniaibera.ro, serviciile libaneze de contraspionaj au reuşit să deconspire cel puţin 12 informatori ai CIA din Liban şi Iran – deşi Mossadul avertizase încă din 2010 că acoperirea acestora s-ar putea să fi fost compromisă.

 În luna iunie, liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, anunţase că doi membri ai grupării sale au fost identificaţi drept colaboratori ai CIA şi un al treilea ar fi avut contacte cu altă agenţie de spionaj străină: „ambasada Statelor Unite este un cuib de spioni care recrutează informatori pentru a servi intereselor israeliene. Am devenit o ţintă directă a serviciilor secrete americane”, declarase Nasrallah unui post de televiziune, conform cotidianului libanez Daily Star.

La acea vreme, ambasada americană din Beirut respinsese acuzaţiile, numindu-le „acelaşi gen de afirmaţii lipsite de substanţă pe care le-am auzit în repetate rânduri din partea Hezbollah”. Reportajul ABC pare însă să confirme versiunea lui Nasrallah.Conform postului de televiziune american, patru foşti sau actuali oficiali care dispun de informaţii provenite din comunitatea serviciilor secrete au declarat că peste 12 spioni CIA au fost prinşi; aceştia erau informatori plătiţi şi făceau parte din două reţele separate de spionaj, iar ţintele lor erau Iranul şi organizaţia Hezbollah. Administraţia americană bănuieşte că spionii au fost între timp ucişi – iar Robert Baer, un fost ofiţer al serviciilor secrete, care a lucrat în biroul CIA din Beirut în anii ’80, este de aceeaşi părere: „dacă oamenii erau spioni adevăraţi şi operau împotriva Hezbollah, nu cred că îi vom mai revedea vreodată”, a declarat el pentru ABC, adăugând că „Hezbollah este o organizaţie care nu cunoaşte iertarea”. Un alt oficial american, care deţine informaţii despre caz, a declarat că „adunarea de informaţii sensibile despre adversari va fi întotdeauna riscantă”.

Mai multe informatii gasiti aici.

Sursa foto: solarnavigator.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *