CCR respinge contestaţia lui Băsescu privind reprezentarea României la Consiliul European

 

traian basescuCurtea Constituţională (CCR) a respins miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale (CCR), în octombrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care se referă la reprezentarea la Consiliul European.

Şeful statului consideră că Parlamentul  nu trebuie să se implice în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, pentru că că Preşedinţia este singura instituţie care stabileşte acest mandat. Prin decizia sa, CCR nu a aprobat cererea preşedintelui Traian Băsescu şi a respins contestaţia acestuia.

Divergenţele pe tema reprezentării la Consiliul European durează din iunie anul trecut. Lla scurt timp după ce a ajuns premier, Victor Ponta a ţinut să meargă la Bruxelles şi cerut un mandat din partea Parlamentului. Sesizaţi de preşedintele Băsescu, judecătorii Curţii Constituţionale au decis atunci că preşedintele participă la reuniunile de la Bruxelles şi că premierul poate merge doar dacă are delegaţie de la şeful statului. Ponta nu a ţinut cont de decizia Curţii şi a participat la Consiliul European din 28-29 iunie 2012.

Ulterior, majoritatea USL din Parlament a adoptat un proiect de lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, proiect potrivit căruia Legislativul căpăta dreptul de a decide cine să conducă delegaţia României la Consiliul European dacă Guvernul şi Administraţia Prezidenţială nu reuşesc să cadă de acord cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

La sfârşitul lunii septembrie 2013, forma finală a legii a ajuns iar pe masa şefului statului, iar preşedintele a decis să sesizeze Curtea Constituţională, fiind nemulţumit că legea permite Parlamentului să interfereze în emiterea mandatului de participare, în condiţiile în care acest drept aparţine preşedintelui.

Surse: Adevarul.ro, RomaniaLibera.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.