CE a lansat un plan pentru a ajuta statele să combată abuzurile la dreptul la liberă circulaţie

Comisia-EuropeanaComisia Europeană a lansat, luni, un plan ce cuprinde cinci măsuri prin care îşi propune să ajute autorităţile naţionale să pună mai bine în practică normele naţionale privind libera circulaţie, în urma unor îngrijorări exprimate de statele membre în legătură cu acest subiect.

În primul rând, Comisia îşi propune să ajute autorităţile naţionale să pună în aplicare norme UE care să le permită să combată eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulaţie, prin elaborarea unui manual privind soluţionarea problemei căsătoriilor de convenienţă, potrivit unui comunicat al CE.

Pentru a răspunde preocupărilor exprimate în unele state membre UE cu privire la punerea în practică a normelor privind libera circulație, Comisia definește cinci acțiuni pentru a ajuta autoritățile naționale și locale:

  • să lupte împotriva căsătoriilor de conveniență: Comisia va ajuta autoritățile naționale să pună în aplicare norme UE care să le permită să combată eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulație, prin elaborarea unui manual privind soluționarea problemei căsătoriilor de conveniență.
  • să aplice norme UE de coordonare a securității sociale: Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a clarifica, printr-un ghid practic ce va fi elaborat până la finele anului 2013, „proba reședinței obișnuite”, prevăzută de normativa europeană privind coordonarea securității sociale [Regulamentul (CE) nr. 883/2004]. Criteriile stricte aplicate în cadrul acestei probe garantează faptul că cetățenii care nu lucrează pot avea acces la securitate socială într-un alt stat membru doar după ce și-au deplasat cu adevărat centrul de interes în statul respectiv (de exemplu, familiile).
  • să soluționeze problemele legate de incluziunea socială: ajutând statele membre să utilizeze mai eficient Fondul social european pentru a aborda problema integrării sociale: de la 1 ianuarie 2014, minimum 20 % din fondurile FSE ar trebui cheltuite pentru promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei în fiecare stat membru.
  • să promoveze schimbul de bune practici între autoritățile locale: Comisia va ajuta autoritățile locale din întreaga Europă să facă schimb de cunoștințe, pentru a răspunde mai bine provocărilor din sfera incluziunii sociale. Până la finele anului 2013, Comisia va finaliza un studiu de evaluare a impactului liberei circulații în șase mari orașe, iar în februarie 2014, ea va invita primarii să discute provocările și să facă schimb de bune practici.
  • să asigure aplicarea pe teren a normelor UE privind libera circulație: până la finele anului 2014, Comisia va elabora, în colaborare cu statele membre, un modul de pregătire online, pentru a ajuta personalul autorităților locale să înțeleagă și să aplice pe deplin dreptul la libera circulație al cetățenilor UE. 47% dintre cetățenii UE sunt astăzi de părere că problemele cu care se confruntă atunci când se mută într-o altă țară din UE sunt cauzate de faptul că funcționarii administrațiilor locale nu sunt suficient de bine familiarizați cu dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE.

Detalii aici.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.