CE a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR si LIBOR

comisia europeanaComisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi, scrie Mediafax.

Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.

Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.
Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.

“Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati din intreaga lume, ci si colaborarea intre banci care se presupune ca ar fi concurente. Decizia de astazi trimite un mesaj clar ca CE este hotarata sa se opuna si sa sanctioneze aceste activitati de tip cartel in sectorul financiar. Concurenta sanatoasa si transparenta sunt de importanta cruciala pentu ca pietele financiare sa functioneze corect, in serviciul economiei reale, si nu in interesul catorva persoane”, a declarat in comunicat Joaquin Almunia, vicepresedinte CE pentru concurenta.

Sursa: HotNews.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *