CE aprobă un ajutor pentru închiderea a trei mine de cărbune din România

Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani (CNH SA). Comisia a considerat că măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de producție va scădea în mod progresiv și întrucât România s-a angajat să pună în practică măsuri complementare pentru diminuarea impactului social și de mediu al închiderii.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităților publice să acorde, în anumite condiții, ajutoare pentru industria cărbunelui, cu scopul de a facilita închiderea minelor de huilă necompetitive, până în decembrie 2018.

Planul de închidere notificat de România are ca rezultat o reducere progresivă a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de producție, în conformitate cu decizia Consiliului. În plus, planul include măsuri de atenuare a impactului asupra mediului al producției de cărbune. De asemenea, România s-a angajat să sprijine lucrătorii din mine care urmează a fi concediați și să susțină reconversia profesională a acestora pentru a-i ajuta să găsească un nou loc de muncă în afara industriei cărbunelui.

Sursa articol: http://ec.europa.eu

Sursa foto: geokem.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *