CE cere Olandei să respecte pragul de deficit de 3%

Comisia Europeană (CE) se aşteaptă ca Olanda, ţară “foarte vocală” la adresa altor state care încalcă regulile fiscale, să respecte pragul de deficit bugetar de 3%, în pofida înrăutăţirii prognozelor economice, care indică un deficit peste acest nivel.

“Olanda este o ţară foarte vocală când a fost vorba de aplicarea regulilor fiscale. Este natural să ne aşteptăm ca Olanda să aibă aceeaşi abordare în privinţa propriei politici”, a declarat purtătorul de cuvânt Amadeu Altafaj, potrivit Mediafax.

Olanda se aşteaptă acum la o contracţie de 0,75% pentru anul în curs, faţă de 0,5% cât anticipa în decembrie. Dacă nu au loc modificări, deficitul bugetar pentru acest an ar putea urca la 4,5% şi să rămână peste limita de 3% anul următor, dar şi în 2014 (4,1%) şi 2015 (3,3%).

De circa doi ani, Olanda critică dur derapajele de deficit ale altor state din zona euro, în special ale Greciei. Oficialii olandezi au ridicat chiar posbilitatea ieşirii Greciei din zona euro în acest context.

“Presupunem că Olanda va lua măsurile necesare pentru respectarea obiectivului de a reveni la maxim 3% săptămâna următoare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  supererouln.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *