CE: criminalitatea cauzează prejudicii anuale cifrate la 233 de miliarde de euro

În condiţiile în care criminalitatea cauzează prejudicii anuale cifrate la 233 de miliarde de euro, o strategie clară este esenţială pentru a asigura protecţia cetăţenilor, anunta Comisia Europeana. Consolidarea cooperării în materie de drept penal poate contribui la definirea infracţiunilor şi la stabilirea de standarde minime în ceea ce priveşte sancţiunile. Astfel, UE va demara un proiect in materie de drept penal.

Noul plan le va oferi cetăţenilor mai multă protecţie prin implementarea eficientă a normelor UE şi va stabili ce cazuri de încălcare a legii pot fi considerate infracţiuni.

Pentru cetăţenii europeni întrebaţi care ar fi modalităţile prin care factorii de decizie politică ar putea consolida Uniunea Europeană, una din principalele priorităţi este combaterea criminalităţii.

Însă, în ciuda eforturilor depuse în ultimii zece ani, schimbările aduse dreptului penal european au fost lipsite de coerenţă şi, de multe ori, inadecvat implementate.

Chiar dacă UE nu poate adopta un cod penal general, legislația UE permite totuși adăugarea, în limitele competențelor UE, a unor valori importante la sistemele naționale existente de drept penal.

Datorită Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009, UE poate utiliza, așadar, dreptul penal pentru a consolida politicile şi reglementările menite să asigure protecţia cetăţenilor. Instituţiile europene şi parlamentele naţionale au căpătat un rol mai important, iar Curţii Europene de Justiţie i s-a acordat drept deplin de control judiciar.

Acțiunea la nivelul UE în acest domeniu este foarte importantă pentru o serie de motive:

  • Cele mai grave tipuri de crimă organizată au loc în afara granițelor. Pentru a preveni abuzarea de către criminali a acelor țări europene care au cele mai indulgente sisteme juridice și pentru prevenirea transformării acestra în locuri de refugiere pentru criminali, o apropiere între legile naționale ar putea fi necesară.
  • Prin adoptarea standardelor minime pentru drepturile procedurale în cadrul procedurilor penale și prin realizarea unei lupte mai eficiente împotriva criminalității, UE se va ocupa de creșterea încrederii cetățenilor într-un nivel ridicat de securitate pe întreg teritoriul Uniunii. Acest lucru este de o importanță deosebită pentru cei care își exercită dreptul la libera circulație.
  • Normele comune consolidează încrederea reciprocă între sistemele judiciare din diferite țări ale UE. Acest fapt facilitează cooperare și recunoașterea reciprocă a măsurilor judiciare.
  • Dreptul penal al UE ajută la prevenirea și pedepsirea infracțiunilor grave împotriva legislației UE în anumite domenii, cum ar fi protecția mediului.
  • Noua legislație poate depăși actuala abrdare fragmentată a instrumentelor existente și poate asigura un sistem legislativ consistent și coerent.

Elaborarea unor principii comune va ajuta, așadar, UE să acţioneze mai eficient în domenii precum combaterea manipulării pieţelor financiare şi a daunelor provocate mediului şi să îi protejeze pe contribuabilii europeni împotriva fraudelor.

Statele UE vor trebui să respecte mai multe criterii:

  • dreptul penal trebuie să rămână o măsură la care să se recurgă doar în ultimă instanţă
  • sancţiunile ar trebui să se limiteze la încălcări deosebit de grave
  • noile măsuri în materie de drept penal trebuie să respecte drepturile fundamentale
  • deciziile cu privire la măsurile sau sancţiunile de drept penal trebuie susţinute de dovezi materiale clare, trebuie să fie proporţionale cu infracţiunea şi luate la nivel local, naţional sau european, după caz.

Pentru ca acest plan al UE să fie cu adevărat eficient, este necesar să se asigure calitatea și eficiența implementării sale de către țările europene, și ca situațiile să fie evaluate în tr-un mod obiectiv și imparțial.

Mai multe informatii puteti afla accsand linkurile:

http://ec.europa.eu/news/justice/110921_ro.htm

http://ec.europa.eu/justice/criminal/criminal-law-policy/index_en.htm

Sursa foto: stiri.rol.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *