CE: Croatia va deveni al 28-lea mebru UE

Comisia Europeana a dat, vineri, unda verde aderarii Croatiei la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013, anunta AFP, citata de HotNews. Croatia va deveni, astfel, cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene si a doua tara din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care adera la forul comunitar. Propunerea Comisiei trebuie avizata, acum, si de celelalte 27 de state membre.

Cititi aici ultimul raport elaborat de CE pe tema stadiului pregatirilor de aderare a Croatiei.

“Croatia are deschis drumul de a deveni cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, daca acest termen propus de Comisie va fi aprobat si de Consiliu (Consiliul ministrilor europeni este Guvernul UE)”, a aratat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, intr-un comunicat.

Croatia va deveni si a doua tara din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care devine membru al Uniunii Europene (Slovenia a aderat la UE in 2004).

Nogocierile pre-aderare cu Zagrebul au durat mult timp din cauza reformelor cerute de Bruxelles in domeniul justitiei, al luptei impotriva coruptiei, dar si din cauza crimelor de razboi si a cooperarii cu Tribunalul Penal International in cazurile privind fosta Iugoslavie.

“Nu as fi crezut in urma cu un an ca Croatia va putea adera la UE”, a declarat vineri comisarul european pentru Justitie, Vivianne Reding. “Insa in decurs de un an, reforma sistemului judiciar a fost completata, intr-o maniera ireversibila”, a adaugat oficialul european.

De cealalta parte, premierul croat Jadranka Kosor a dat asigurari, vineri, ca tara sa va continua sa mearga pe drumul reformelor.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *