Discută live pe net cu președintele Barroso- ultima dezbatere online despre e-commerce din cadrul Lunii Pieței Unice

Luni, 14 octombrie, se deschide, în cadrul Lunii dedicate Pieței Unice, a patra și ultima rundă de dezbateri online interactive în direct la care vor participa cetățeni, firme, organizații și factori de decizie, despre comerțul electronic. Participanţii vor avea ocazia să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată online, în timp real, cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa. Comisia Europeană a ales din nou să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. De-a lungul Lunii dedicate Pieței Unice, forumul a găzduit dezbateri succesive axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.

barrosoPreşedintele Barroso va conduce live discuţia online

Dezbaterile se vor desfășura de luni până miercuri (14-16 octombrie) și vizează peste 100 de propuneri de politici privind comerțul electronic din 24 de țări, deja prezentate de cetățeni activi pe internet. Sunt luate în calcul de la o propunere de a permite accesul online nerestricționat la muzică, filme și cărți în întreaga Uniune Europeană, până la o inițiativă care ar crea un mecanism de reacție rapidă pentru situațiile în care producătorii, furnizorii sau distribuitorii nu își îndeplinesc obligațiile privind livrarea transfrontalieră de mărfuri în UE. În plus, vor avea loc 26 de discuții în direct pe internet în 14 limbi diferite, cu vorbitori din cadrul societății civile și al instituțiilor UE. Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, va conduce în direct pe internet discuția care închide Luna dedicată Pieței Unice și care va avea loc la 16 octombrie. După încheierea celor patru săptămâni de dezbateri axate pe cele patru domenii de politică, la 23 octombrie se va desfășura o dezbatere televizată, transmisă pe postul Euronews, unde se vor aborda concluziile tuturor discuțiilor. La dezbaterea finală televizată, cu comisarul Barnier, vor fi invitați cinci dintre participanții la cele patru săptămâni de dezbateri, care își vor prezenta ideile de schimbare a Europei.

„Posibilitatea de a cumpăra, a vinde și a comunica online creează multe oportunități pentru întreprinderi și consumatori. Cu toate acestea, există în continuare multe obstacole: vânzătorilor online le poate fi greu, de exemplu, să afle care le sunt îndatoririle în materie de TVA și de protecție a datelor. Totodată, cumpărătorii online constată mult prea des că sunt redirecționați către site-ul internet aferent țării lor de origine, pe care nu au acces la aceleași oferte sau că, în momentul plății, cardul lor bancar străin este refuzat. Îi invit pe toți cetățenii ca, în zilele următoare, să indice aceste obstacole și să își prezinte sugestiile de îmbunătățire. Sunt ferm convins că ideile părților direct implicate sunt o sursă de inspirație pentru noi, aici la Bruxelles, în ceea ce privește eliminarea barierelor rămase în calea pieței unice și domeniile în care UE trebuie să ia măsuri pentru le face viața mai ușoară.” susţine comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier.

Ce este Luna Pieţei Unice

Luna dedicată Pieței Unice se desfășoară online pe http://www.yourideasforeurope.eu/ro de-a lungul a patru săptămâni consecutive, în fiecare săptămână fiind analizată o politică diferită:

– 23-25 septembrie, locurile de muncă: Cum să găsiți un loc de muncă, să deschideți o afacere sau să obțineți recunoașterea calificărilor dumneavoastră în Europa?

– 30 septembrie-2 octombrie, drepturile sociale: Care sunt drepturile de protecție socială din cadrul pieței unice a UE în materie de pensii, sănătate, servicii publice etc.?

– 7-9 octombrie, băncile: Ce măsuri s-ar mai putea lua pentru a se proteja depozitele, a se evita o altă criză financiară și a se garanta că băncile investesc în economia reală pentru a se stimula creșterea economică?

– 14-16 octombrie, comerțul electronic: Cât de ușor este să vinzi produse online sau, în calitate de client, să le cumperi și să îți fie livrate în străinătate? Cât de protejate sunt datele pe care le publici pe site-urile de socializare?

Astfel, Luna dedicată Pieței Unice le oferă concetățenilor europeni activi pe internet șansa unică de a discuta, a critica și a îmbunătăți noile idei de politici prezentate online de părțile direct implicate. Participanții pot interacționa cu factorii de decizie în diferite moduri:

– pot vota și discuta ideile prezentate de cetățeni, organizații și firme;

– în cadrul unor discuții în direct pe internet, pot adresa întrebări comisarilor, deputaților din Parlamentul European, experților UE și personalităților naționale; în cursul lunii de dezbateri sunt programate circa 80 de astfel de discuții în direct pe internet;

– cinci participanți vor fi invitați la o dezbatere finală cu comisarul Michel Barnier, care va fi transmisă pe postul de televiziune Euronews la 23 octombrie de la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

Care este finalizarea acestor dezbateri online

Pe platforma online se mai pot încă prezenta idei. Pe pagina de internet www.yourideasforeurope.eu sunt publicate aproape 750 de idei prezentate de părți interesate și cetățeni. Ideile legate de locurile de muncă au putut fi discutate începând cu 23 septembrie, cele legate de drepturile sociale începând cu 30 septembrie, cele legate de bănci începând cu 7 octombrie, iar ideile legate de comerțul electronic vor putea fi discutate începând cu 14 octombrie. Moderatori independenți vor rezuma concluziile acestor dezbateri ideile despre care participanții cred că pot schimba Europa. Ideile vor fi integrate, de asemenea, într-un raport final care va fi publicat și va putea inspira activitatea viitoare a UE.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.