Auditul CE: există nereguli în achiziţiile publice

Comisia Europeană le semnalează autorităţilor din România că există nereguli în achiziţiile publice, managementul de program nu este responsabil, iar licitaţiile trebuie standardizate, anunţă Adevarul, în pagina sa electronică.

Rata de absorbţie a României pe fonduri europene (plăţi decontate de CE) a fost de 6,56% la sfârşitul lunii martie, în creştere cu doar 0,26% faţă de luna precedentă şi cu aproape un procent faţă de ianuarie. Obiectivul stabilit de oficialii Palatului Victoria este acela de a ajunge, la sfârşitul lui 2012, la o rată de 20 de procente.

Practic, pe primul trimestru, rata de absorbţie ar fi trebuit să fie mai mare cu cinci procente, şi nu doar cu unul, pentru ca obiectivul Guvernului să poată fi atins.

România nu riscă doar să piardă până la 30% din sumele alocate pentru 2007-2013 din cauză că nu va reuşi să acceseze fondurile până la sfârşitul anului viitor, dar mai poate avea plăţi suspendate şi pe alte programe. Marile probleme sunt legate de controlul anchiziţiilor publice, aşa cum arată planul de acţiune convenit de Comisia Europeană cu România şi unde Bucureştiul are ca teremen-limită luna iunie.

„Auditul Comisiei Europene a descoperit slăbiciuni în detectarea şi prevenirea neregulilor ce apar în achiziţiile publice pe proiectele din fonduri europene. Prin urmare, Comisia a cerut acţiuni din partea autorităţilor române care trebuie finalizate până în iunie 2012″, au declarat pentru „Adevărul Europa” experţi ai Cabinetului comisarului european Johannes Hahn, responsabil cu politica regională.

Mai multe măsuri trebuie luate de autorităţile de la Bucureşti, potrivit acestui plan, printre care: sancţionarea conflictelor de interese chiar dacă ele sunt acum reglementate şi procedura pentru sesizarea ANI, standardizarea licitaţiilor şi respectarea termenelor de decontare a banilor către beneficiar.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *