CE: Expunerea la fumatul pasiv s-a redus in Romania, dar ramane ridicata la locul de munca

tigariExpunerea la fumatul pasiv a scazut sensibil in ultimii trei ani in locurile in care se consuma bauturi alcoolice si ceva mai accentuat in cele de alimentatie publica din Romania, dar procentul romanilor care afirma ca au de suferit din cauza acestui viciu la locul de munca este unul dintre cele mai mari din statele UE, indica un document de lucru al Comisiei Europene (CE) utilizat la redactarea unui raport privind situatia la zi din domeniu, dat publicitatii vineri la Bruxelles si citat de Agerpres şi HotNews.ro.

Conform documentului de lucru al CE, in Romania expunerea la fumatul pasiv a scazut intre 2009 si 2012 in locurile in care se consuma bauturi alcoolice, dar continua sa se mentina la un nivel de peste 80%. Din acest punct de vedere, Romania este depasita in Uniunea Europeana doar de Bulgaria si Grecia, cu peste 90% grad de expunere, dar si de Luxemburg (circa 85%), in conditiile in care in aceste ultime doua state acesta a crescut in ultimii trei ani.

Situatia Romaniei este una mai buna din punctul de vedere al expunerii la fumatul pasiv in locurile de alimentatie publica, unde gradul de expunere a scazut sub 60% in 2012, tara noastra fiind depasita in clasament de Cehia (peste 60%), Bulgaria si Grecia, cu peste 80% fiecare. La polul opus se situeaza state ca Belgia, Spania, Olanda sau Polonia, cu un grad de expunere la fumatul pasiv de sub 10%, care au inregistrat progrese semnificative din acest punct de vedere in ultimii trei ani.

In ceea ce priveste protectia la locul de munca, aproape 15% dintre romani, in scadere sensibila fata de 2009, au afirmat in 2012 ca sunt expusi fumatului pasiv mai mult de o ora pe zi, locul al treilea in UE la criteriul respectiv. Situatia cea mai grava din acest punct de vedere o are Grecia, cu 25% dintre respondenti afirmand ca se confrunta cu aceasta situatie la locul de munca si apoi Cipru, cu aproape 20% dintre salariati declarand ca au de suferit din cauza fumatului pasiv mai mult de ora pe zi.

Surse: ec.europa.eu, HotNews.ro
Foto: wikipedia

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *