Ce facilități medicale au românii într-o țară UE

Ce facilităţi medicale pot primi românii, în virtutea calităţii lor de cetăţeni asiguraţi într-o ţară UE?

Fie că merg ca turişti, pentru studii sau pentru a lucra într-o altă ţară UE, românii au dreptul de a beneficia de asistenţă medicală gratuită sau decontată parţial, informează Capital.ro.

Potrivit directivelor europene, oricare cetăţean al UE care este asigurat şi care este la un moment dat pus în situaţia de a plăti un serviciu medical într-o ţară UE, are dreptul de a primi banii cheltuiţi înapoi de la autorităţile din ţara de origine.

“Autorităţile din ţara respectivă sunt obligate să să dea înapoi asiguratului costul tratamentului primit în ţara străină, la valoare lui din ţara de origine”, scrie în regulamentul UE. Pentru intervenţii mai complexe, ar putea fi nevoie pe loc de notificări mai multe de la autorităţile medicale din ţară, însă pentru urgenţe majore se face abstracţie de acestea. Trebuie însă ca beneficiarul să păstreze toate chitanţele şi dovezile care atestă de ce tip de intervenţii medicale a beneficiat în ţara respectivă.

Potrivit statisticilor CE, circa 20 de milioane de cetăţeni europeni au beneficiat în 2010 de tratamente medicale în alte ţări UE, iar 54% dintre europeni călătoresc doar în acest scop, pentru a aştepta mai puţin sau pentru a primi îngrijiri medicale de mai bună calitate decât în ţara de origine.

Mai multe informații AICI.

Foto: ec.europa.eu

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *