Ce fraude se fac cu fondurile structurale?

Suspiciunile de frauda pun in pericol absorbtia fondurilor structurale in Romania, decontarile riscand sa fie intrerupte din nou pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Consultantii chestionati de Wall-Street.ro au facut o lista cu cele mai frecvente tipuri de frauda.

1) Întârzieri la depunerea cererilor de rambursare

Avansurile mari, de pana la 30%, luate pe anumite proiecte POSDRU se afla in topul suspiciunilor de frauda, acestea ridicandu-se la 400-500 milioane euro.

Practic, sunt beneficiari care au luat avansuri si de un an si jumatate nu au justificat cheltuirea acestor bani, desi erau obligati ca in 5 luni de zile sa depuna cererile de rambursare.

“Suspiciunea este ca acesti indivizi nu vor mai veni niciodata sa depuna cererile”, explica Marian Dobrila, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

2) Declaratiile false cu privire la organizarea si sustinerea unor cursuri de dezvoltare profesionala. Practic, explica Dobrila, unele cursuri nu au fost tinute deloc, desi au fost accesati bani in acest sens, sau au durat mai putin sau chiar au lipsit expertii care ar fi trebuit sa realizeze unele training-uri.

Spre exemplu, pe programul sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, autoritatile au semnalat ca salvamarii au fost instruiti in alte zone ale tarii si nu pe litoral. “Acest tip de frauda este foarte intalnit in Romania si se cheama fabricarea de diplome”.

Citeşte continuarea AICI.

Sursa: wall-street.ro
Foto:  123rf.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *