Ce greseli a comis Crin Antonescu in fata elitei Diplomatiei Romane

crin_antonescuCrin Antonescu a reusit, de data aceasta fara voia sa, sa comita o serie de gafe la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romanesti, care a avut loc marti, 27 august, la Hotel Mariott. De vina pentru acest lucru par sa fie mai degraba consilierii care i-au redactat discursul pe care l-a citit in deschiderea Reuniunii, la care a participat elita Corpului Diplomatic Roman, alaturi de diplomati straini.

Remarcand prezenta la prezidiu a ambasadorului Republicii Lituania la Bucuresti, Presedintele Senatului a salutat prezenta acestuia, in mod eronat afirmand ca reprezinta Presedintia Consiliului European (condus de Hermann van Rompuy – n.r.), in loc de Consiuliul UE, Presedintia rotativa a UE.

A urmat o serie de evaluari si mentionari ale prioritatilor politicii externe, privind statutul Romaniei de membru UE si NATO, parteneriatul strategic cu SUA. Interesanta a fost mentionarea cooperarii speciale cu Turcia si Polonia, pentru  consolidarea rolului de  pivot la Marea Neagra.

Crin Antonescu a trecut apoi in revista pozitia Romaniei fata de temele europene importante, precum  Uniunea Economica si Monetara, aderarea la Spatiul Schengen, fondurile europene, MCV.

Presedintele Senatului a data poi semnalul diversificarii initiativelor si redefinirii proiectelor nationale in politica externa, in contextual in care exista premisele unei majoritati politice de 70 la suta si un climat stabil politic, de  suport popular consistent: “USL si-a propus sa scoata Romania din conul de umbra. Romania are un trend ascendent, iar Diplomatia romana trebuie  sa fructifice aceasta conjuctura favorabila. Trebuie sa  participam activ la dosarele lumii. Sa spuneti ca Romania e partener loial si correct, dar e hotarata sa aiba grija de cetatenii ei.”

Crin Antonescu a vorbit apoi despre necesitatea ca Romania sa aiba ca obiectiv mentinerea, extinderea  si dezvoltarea relatiilor cu tarile din vecinatatea estica, cu atentie speciala pentru parteneriatul cu Republica Moldova. Dezvoltarea infrastructurii si rezolvarea problemei Transnistriei ar fi principalele doua teme in atentia diplomatilor romani, a mai precizat Antonescu, fara a mentiona importanta acestei zile, in care Moldova marcheaza 22 de ani de la Independenta.

Referirea la Republica Moldova a parut chiar a avea o nota marginala, in contextul in care urmatoarele idei au vizat atentia diplomatilor asupra tarilor din Orientul Mijlociu si Africa…

Un alt element interesant al discursului a fost lipsa vreunei mentiuni explicite la relatiile cu Rusia.

Spre final, Presedintele Senatului a cerut diplomatilor o mai active implicare fata de cetatenii romani din afara tarii.

“Romanii de afara nu sunt o alta Romanie, ci parte a unei singure Romanii”, a spus Antonescu, incurajand participarea celor de afara la programul “O singura Romanie”.

Al doilea om in stat le-a mai cerut diplomatilor sa isi modifice  optica spre pragmatism si sa  isi asume  rolul  de communicator, atat in relatiile interne, cat si in plan intern.

In replica, ministrul de Externe, Titus Corlatean i-a spus lui Crin Antonescu:

“Sper sa  avem si alocari suplimentare in Parlament, anul viitor!”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.