Ce impact va avea asupra Romaniei pachetul de masuri decis la Bruxelles de liderii UE?

Calmarea (macar temporara) a pietelor financiare si asigurarea ca bancile straine nu-si vor retrage capitalul din subsidiarele de la marginea imperiului euro sint cele doua mari reusite pentru Romania in urma acordului liderilor UE privind pachetul de masuri anti-criza, scrie site-ul hotnews.ro. Mari semne de intrebare persista insa la Bucuresti atât in rindul autoritatilor, cit si in mediul privat. Ce inseamna insa, in mod concret, masurile decise in extremis la Bruxelles si care sunt incertitudinile ramase dupa euforia momentului?

Efectul nr. 1: Ajutorul pentru Grecia si majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara ar putea duce la calmarea pietelor financiare. Adica posibila stopare a cresterii dobinzilor la care se imprumuta Romania

  • Context: Creditorii externi au devenit in ultima perioada extrem de prudenti in ceea ce priveste creditarea Romaniei, dupa cum au declarat in mod repetat oficialii romani, in frunte cu Traian Basescu. Motivul? Lucian Croitoru spunea miercuri, inainte de Consiliul European, ca teama de contagiune in zona i-a speriat pe creditori. Rezultatul a fost cresterea constanta a dobanzilor la care statul roman se imprumuta in strainatate pentru a-si acoperi nevoile de functionare.

Efectul nr. 2: Indepartarea riscului de retragere a capitalului din Romania de catre bancile europene

Informatie de context: Romania a trecut printr-un moment similar in 2009, cind a contractat imprumutul de la FMI, CE si BM. Pentru ca bancile straine sa nu-si retraga capitalul, FMI a obtinut un acord de la principalele 9 banci straine cu expunere pe Romania. Acordul de la Viena a fost respectat de banci.

Reuters noteaza intr-o analiza publicata joi ca pachetul de masuri decis la Bruxelles este “doar o prima batalie cistigata dintr-un razboi care va dura multi ani”. Si, dupa cum plastic spune un trader care a dorit sa-si pastreze anonimatul, “trebuie pusa carne pe acest schelet”.

Articolul integral poate fi consultat aici.

Sursa foto: gandeste.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *