CE lansează șase noi grupuri științifice noi în sprijinul strategiei pentru regiunea Dunării

european commissionComisia Europeană împreună cu oameni de știință și factori de decizie politică din cele 14 țări din regiunea Dunării au lansat șase grupuri științifice menite să sprijine dezvoltarea economică în regiune. Cele șase grupuri se vor axa pe domeniile următoare: apă, terenuri și sol, bioenergie, aer, schimbul de date și armonizarea acestora și specializarea inteligentă. Prezentate la reuniunea la nivel înalt care a avut loc la Bratislava, grupurile respective vor furniza dovezi științifice în sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunării și vor promova cooperarea științifică în întreaga regiune.

Grupurile în domeniul apei, al terenurilor și solului, al bioenergiei și al aerului vor examina aceste resurse esențiale în raport cu nevoile identificate: protecția mediului, irigarea, dezvoltarea agricolă și energia. Grupul responsabil cu datele este menit să faciliteze armonizarea și schimbul de date clare și comparabile în domenii precum biodiversitatea, morfologia râurilor, riscurile de inundații și de secetă, solurile, culturile sau resursele și potențialul energetic. De asemenea, acesta va înființa un punct de acces la date comun pentru întreaga regiune, prima versiune operațională a acestuia urmând a fi disponibilă până în luna decembrie a acestui an. Grupul responsabil cu specializarea inteligentă va analiza modalitățile de concentrare a resurselor în funcție de prioritățile științifice, pe baza potențialului economic al regiunii Dunării, pentru a evita disiparea excesivă a eforturilor și a investițiilor.

Grupurile vor reuni comunitatea științifică din cele 14 țări din regiunea Dunării, implicând majoritatea academiilor științifice din regiune, precum și Conferința Rectorilor din Regiunea Dunării (care implică 54 de universități) și multe alte organizații din domeniul cercetării. Partenerii vor alege grupul (grupurile) din care doresc să facă parte, în conformitate cu prioritățile și domeniul lor de expertiză. Participarea rămâne deschisă și altor părți interesate. Grupurile vor încuraja cooperarea nu numai în rândul oamenilor de știință, ci și între oamenii de știință și factorii de decizie politică și va încuraja o mai bună integrare a rezultatelor științifice în procesul de elaborare a politicilor. În timp ce comunitatea științifică se va întruni periodic, factorii de decizie politică vor participa o dată pe an la reuniuni de informare.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *