Ce pierderi au înregistrat băncile românești în trimestrul III

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax si preluate de Hotnews.

La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.

Potrivit surselor citate, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).

Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din varful clasamentului au avut castiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.

BRD – Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, castigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Alte institutii de credit au revenit usor dupa ce anul trecut au anuntat rezultate foarte slabe.

UniCredit Tiriac Bank a anuntat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, de la cateva milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, cand au revizuit portofoliul si au constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste castigul din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii costurilor cu provizioanele.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Articolul integral poate fi accesat pe Hotnews.ro

Sursa foto: iterdesly.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *