Ce promite Mario Monti: “Rigoare, crestere economica si echitate”

Cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala. Reformarea sistemului de pensii “pentru a anula privilegiile nejustificate si crearea unui “super-minister” care sa reuneasca dezvoltarea economica, infrastructura si transporturile sunt cateva din masurile anuntate pentru perioada urmatoare, informează EurActiv.

Noul guvern italian condus de Mario Monti a obtinut joi seara votul de incredere al Senatului dupa ore de la discursul programatic in care fostul comisar a promis “crestere economica riguroasa, si capitalului propriu” si sa scoata tara din criza. Pentru aceasta Monti propune urmatorii pasi:

  • Reformarea sistemul de pensii, care acorda “privilegii nejustificate”, cum ar fi pensiile pentru vechime.
  • Aceleasi masuri se vor aplica si pietei muncii pentru a elimina discrepantele dintre persoanele “prea protejate” si cele care sunt “lipsite de ajutoare si asigurari de somaj”.
  • A promis sa stimuleze cresterea economica, din ce in ce mai lenta in ultimii zece ani.
  • A creat, de asemenea, un “super-minister” care sa reuneasca dezvoltarea economica, infrastructura si transporturile.
  • Vrea sa convinga pietele ca Italia a “pornit pe drumul catre reducerea raportului dintre datoria publica si nivelul PIB-ului, datorie care se afla la nivelul de acum 20 de ani”. Italia, care este si a treia economie europeana, are datorii de pana la 1900 de miliarde de euro si risca sa se asfixieze din cauza cresterii taxelor si imprumuturilor statului.
  • Noi masuri “pentru a reinvia economia tarii, sa incurajeze crearea de noi intreprinderi, sa imbunatateasca calitatea serviciilor publice si sa stimuleze angajarea de tineri si femei”.
  • Monti, l-a numit miercuri pe Corrado Passera, seful Intesa Sanpaolo, a doua banca a tarii, in functia de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor, un fel de super-minister al Cresterii, relateaza AFP.
Sursa articol: EurActiv.ro
Sursa foto: economiaefinanza.blogosfere.it
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.