Bostinaru: CE cere Romaniei alte trei nominalizari pentru comisar. Pierdem Agricultura?

jose-manuel-durao-barossoEuroparlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o comunicare oficială, solicitarea de a face “alte trei nominalizări” pentru postul de comisar european.

Boştinaru a precizat că României nu i s-a transmis explicit faptul că nu va primi portofoliul Agriculturii, însă din solicitare reiese acest lucru. Europarlamentarul PSD a susţinut că Băsescu este la curent cu solicitarea preşedintelui CE şi că CE ar fi exprimat totodată şi “profunda dezamăgire” în legătură cu modul în care Traian Băsescu a negociat problema postului de comisar european.

Şansele pentru portofoliul Agriculturii s-au redus destul de mult , însă se negociază în continuare”, au declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, surse politice, care au susţinut că Agricultura nu ar fi totuşi scoasă din cărţi.

Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că o solicitare pentru trei nominalizări ar fi fost transmisă şi ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, cu ocazia întâlnirii acestuia cu Barroso, Adunarea Generală ONU de la New York, dar şi preşedintelui Băsescu, la summitul informal de la Bruxelles pentru pregătirea reuniunii G20 de la Pittsburg. Sursele citate au susţinut că solicitarea viza trei nominalizări, de coloraturi politice diferite şi că acestea nu au fost încă trimise.

Totodată, surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că o variantă care este în continuare posibilă este portofoliul extinderii , domeniu care, deşi nu beneficiază de fonduri foarte mari, aduce influenţă în Comisie, dar presupune în acelaşi timp şi gestionarea unor probleme delicate. Din această perspectivă, susţin sursele citate, portofoliul extinderii trebuie tratat ca unul politic, iar obţinerea lui presupune, din nou, un joc complex din partea Bucureştiului.

Liderii coaliţiei aprobaseră nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii, însă aceasta nu a fost oficializată de Guvern, iar structura coaliţiei de guvernare s-a schimbat odată cu retragerea PSD din Executiv

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.