CE: România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat, a declarat, miercuri, potrivit ZF.ro, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, adăugând că, în opinia Comisiei Europene, “ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen”

Legătura între MCV şi aderarea la Schengen trebuie clarificată. MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat“, a declarat, miercuri, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, precizând că această poziţie a mai fost exprimată anterior de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

El a adăugat că “Bulgaria şi România trebuie tratate cu corectituduine”. “Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen”, a spus Gray, citat de Ziarul Financiar.

România trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, prezentând rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria.

“Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt”, a spus Mark Gray, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

El a mai spus că s-au înregistrat “progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea”.

“Şi DNA şi ANI au făcut progrese”, a mai spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că s-au înregistrat şi domenii unde “este nevoie de măsuri suplimentare ale României pentru a-şi îndeplini obiectivele asumate”. “Trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”, a spus Gray.

El a adăugat că e nevoie de “noi reguli privind numirea, iar transparenţa şi onoarea sunt esenţiale în cazul fiecărui judecător”.

“Este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie”, a mai spus el.

Aceste rapoarte conţin doar o evaluare tehnică. Aceste rapoarte nu conţin – insist, nu conţin – o evaluare politică”, a mai spus Mark Gray.

Sursa articol: ZF.ro
Sursa foto:  aktualne.atlas.sk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *