Ce sanse au agricultorii romani pe piata europeana?

Vineri 15 februarie la sediul Facultatii de Management, Inginerie Economica in Agriculutura si Dezvoltare Rurala, a avut loc dezbaterea cu cetatenii pe tema Politica Agricola Comuna si contributia sa la realizarea obiectivelor Strategiei 2020 din perspectiva Romaniei.

20130215-205533.jpg

La eveniment au luat parte Adrian Radulescu, fost Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa, Director General Adjunct Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit, Laurentiu Baciu, Presedinte Liga Asociatiilor Producatilor Agricoli din Romania, Achim Irimescu, Secret de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, reprezentanti ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, asociatii de fermieri si specialisti, precum si studenti si reprezentanti ai mass-media.

Adrian Radulescu: noi suntem Uniunea Europeana

Fostul Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii a inceput seminarul spunand ca trebuie sa incetam sa dam vina pe Bruxelles atunci cand proiectele din Romania nu sunt duse la bun sfarsit. Radulescu a tinut sa precizeze ca noi facem parte din Uniunea Europeana si suntem si noi, la randul nostru, responsabili pentru politica agricola comuna adoptata la nivelul Uniunii. A mai adaugat ca Romania si agricultorii romani nu trebuie sa aiba pretentii din partea Bruxelles-lului atata timp cat obiectivele importante din agricultura romaneasca nu sunt atinse. Adrian Radulescu sustine ca, pentru o buna functionare a sistemului, ar trebui ca autoritatile sa se consulte cu agricultorii si ar fi necesara o implicare puternica comuna pentru o agricultura organizata. Radulescu a reamintit ca politica comuna agricola se realizeaza pentru cetatenii Uniunii si buna functionare a acesteia este o obligatie la nivel european, chiar daca fiecare tara are o situatie aparte. Fostul oficial din Ministerul Agriculturii a tinut sa-si exprime nemultumirea fata de faptul ca noul program de finantare romanesc pentru perioada 2014-2020 va fi realizat de o firma straina si ca, de acest program, ar fi trebuit sa se ocupe o firma din Romania pentru ca, cu siguranta, era mult mai la curent cu situatia nationala.

Nicolae Popa: sistemul de absorbtie trebuie simplificat

Actualul Director General Adjunct a Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit a vorbit despre nemultumirea romanilor fata de Agentia de Plati. Popa a tinut sa precizeze ca sistemul agricol national are nevoie de mai multe imbunatatiri si ca masurile si proiectele neatractive trebuie eliminate si asa sumele vor fi alocate in mod judicios. De asemenea, a mentionat faptul ca Ministerul Agriculturii are cel mai mare grad de absorbtie de fonduri dintre Ministerele din Romania si ca nu exista, deocamdata, riscul neangajarii pentru proiectele viitoare. Nicolae Popa a mai spus ca sustine tinerii fermieri si proiectele acestora si ca sistemul agricol are urgent nevoie de modernizare si de infrastructura rurala. Popa si-a terminat interventia spunand ca este necesara o simplificare a procesului de absorbtie de fonduri europene din partea Romaniei.

Laurentiu Baciu: agricultorii romani nu sunt interesati sa se uneasca in asociatii

Presedintele Ligii Asociatilor Producatilor Agricoli din Romania a sustinut in interventia sa ca este aproape imposibil ca producatorii agricoli romani sa se uneasca in asociatii. A continuat spunand ca agricultorii au tendinta de a se ocupa singuri de propria activitate economica. Baciu este convins ca tinerii antreprenori din agricultura trebuie sa fie sustinuti si scutiti de taxe si impozite pentru o perioada de timp. Laurentiu Baciu a atras atentia asupra faptului ca tarile din Uniunea Europeana au realitati agricole si necesitati complet diferite. Presedintele LAPAR a mai precizat ca statele europene unde sistemul agricol este avansat, acorda facilitati si conditii favorabile productiei si ca Romania trebuie sa le urmeze exemplul in cel mai scurt timp si una dintre prioritati este dezvoltarea sistemelor de irigatii.

Achim Irimescu: Romania nu este competitiva pe piata europeana

Secretarul de Stat Achim Irimescu a vorbit despre necesitatea unei strategii de diversificare a productiei agricole. Irimescu este convins ca atata timp cat Romania nu se va afirma pe piata europeana, va continua sa importe masiv si ca trebuie sa ne orientam catre productia de carne fiindca exista potential de export si pentru nou si este mult mai profitabil. A subliniiat faptul ca producatorii si administratia au nevoie de colaborare si dialog pentru o buna reorganizare a sistemului agricol. Secretarul de Stat sutine tinerii fermieri si este convins ca ajutorul destinat trebuie sa creasca. Intrebat despre scandalul cu exportul de carne de cal, Irimescu a precizat ca s-a dovedit ca Romania nu are legatura cu cele intamplate si ca se asteapta publicarea rezultatelor uficiale.

Energia alternativa si organisme modificate genetic

Irimescu a abordat si subiectul energiei renovabile. A precizat ca Uniunea Europeana insista pentru dezvoltarea programelor cu energie renovabila si instalarea panourilor solare, dar in Romania suntem inca la inceput.

Referitor la organismele modificate genetic a adaugat ca nu exista un interes important pe piata europeana pentru a ne concentra atentia asupra productiei de acest gen.

Toti participantii la aceasta dezbatere au declarat ca fara tineri antreprenori, agricultura romaneasca nu va avea viitor si, impreuna cu reprezentantii universitatii, au invitat tinerii sa urmeze cursurile de agronomie si sa se specializeze in acest domeniu.

Agricultorii i-au cerut demisia Europarlamentarului Rares Niculescu

Domnul Rares Lucian Niculescu , Membru al Parlamentului European si Membru in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala nu a fost prezent la aceasta intalnire, motiv pentru care unii dintre reprezentatii agriculturii din Romania i-au cerut demisia.

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.