Ce scrie presa străină despre referendumul din România

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, coaliţia la putere îndemnându-i pe români să se prezinte la urne, iar preşedintele suspendat şi PDL cerându-le să boicoteze destituirea lui Traian Băsescu, în urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internaţională vineri şi sâmbătă, potrivit Mediafax.

n urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, românii vor decide duminică dacă aprobă sau nu destituirea preşedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Băsescu, ai cărui simpatizanţi au îndemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP într-un material de prezentare intitulat “România se pregăteşte să voteze destituirea preşedintelui”.

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să voteze atât în România, cât şi în străinătate, mai ales în Spania şi Italia, unde trăiesc sute de mii de emigranţi români. Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50 la sută plus unul din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, continuă agenţia franceză.

Cotidianul francez LE FIGARO scrie vineri, într-un comentariu-analiză intitulat “România, o nouă oaie neagră a UE” semnat de Arielle Thedrel, că Bucureştiul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate “dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale”. Deşi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, în timp ce România lui Victor Ponta se declară de stânga, ambele evidenţiază “fragilitatea construcţiei europene”.

Potrivit cotidianului, Ponta reprezintă totuşi noua generaţie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Băsescu, a rezultat din FSN, moştenitorul PCR. După ce a dominat scena politică în primii 15 ani ai tranziţiei postcomuniste, PSD revendică o identitate social-democrată, deşi elitele sale sunt alcătuite din oligarhi şi baroni locali, comentează publicaţia, citându-l pe Teodor Baconschi care îi acuză de “controlul economiei naţionale”, cultivarea clientelismului prin “metode mafiote” şi continuarea “perceperii UE ca pe ceva exotic”.

România nu era pregătită să adere la UE în 2007, continuă ziarul citându-i pe Bancoschi şi Alexander Gussi, care afirmă că dacă nu ar fi aderat “ar fi basculat deja în tabăra statelor postsovietice”. “Indiferent de epilogul acestei crize, pagubele sunt profunde”, conchide publicaţia franceză, subliniind că “UE iese mai slăbită în urma ei, iar clasa politică românească mai pătată ca niciodată”.

Preşedintele (Băsescu) este conflictual şi atacă, uneori, fără motive valabile”, continuă publicaţia franceză citând cazul fostului Rege Mihai sau al medicului Raed Arafat, România fiind divizată, în prezent, între cei care consideră că preşedintele trebuie să plece şi cei care îl consideră “o redută a democraţiei”. Publicaţia notează că, într-o ţară minată de corupţie, justiţia a înregistrat progrese de necontestat în ultimii ani de mandat ai preşedintelui, deşi, într-o ţară săracă, românii nu sunt interesaţi de concepte ca stat de drept sau reforma justiţiei, ci de supravieţuire, potrivit unor analişti români.

“Dezbaterea publică nu este dominată de argumente ci invective”, mai notează ziarul francez, citând analişti occidentali în opinia cărora “în România nu există dezbateri ideologice, stânga sau dreapta fiind de fapt două faţete ale aceleiaşi monede”, în timp ce societatea civilă este slabă, iar presa este – la fel ca societatea – divizată între “pro” şi “contra” Băsescu. “În această atmosferă tensionată, referendumul de mâine (duminică) riscă să accenteueze conflictele în loc să le calmeze”, conchide cotidianul, subliniind că “democraţia românească rămâne încă fragilă”.

“Referendumul şi rezultatul său reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe capitale, în care Băsescu este perceput ca un preşedinte îndrăzneţ în lupta împotriva corupţiei, atacat de unele interese economice şi politice care încearcă să submineze agenda «sa» reformistă prooccidentală şi să privatizeze sistemul judiciar”, scrie vineri fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, într-un material semnat publicaţia electronică EUROPEAN VOICE, intitulat “O criză marca Băsescu”.

Principala bătălie a acestui referendum o reprezintă prezenţa la urne, Ponta sperând la un nivel ridicat, iar Băsescu la apatie, apreciază site-ul EUROPEONLINE vineri, citând corespondentul DPA la Bucureşti. Astfel preşedintele suspendat a îndemnat la boicot, în timp ce autorităţile au “extins regulile votării la limită, pentru a atrage cât mai mulţi cetăţeni” să participe la referendum, notează site-ul.

Dacă Băsescu va rămâne în funcţie după referendum, ar putea urma o coabitare “ciudată şi controversată” cu Ponta, a cărui alianţă este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie, în contextul în care mandatul preşedintelui suspendat se încheie în 2014, scrie WALL STREET JOURNAL într-un material intitulat “Un referendum cu valoare de test în România”, semnat de Gordon Fairclough.

“Fără îndoială, tensiunile ar putea să continue”, a apreciat Otilia Simkova, un analist din cadrul grupului de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, cu sediul la Londra. “Un impas pe scena politică ar putea să continue şi ar putea conduce la o altă criză politică, la un anumit punct”, a mai declarat ea pentru publicaţie.

Politica românească s-a aflat în criză de la începutul anului, nemulţumirea publică faţă de creşterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de corupţie şi nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta şi plecarea altuia în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. Declinul economic şi termenii stricţi ai unui împrumut UE şi FMI care a salvat ţara aflată la un pas de intrarea în insolvenţă, în 2009, au afectat puternic România, cel de al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, după Bulgaria, notează WSJ.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *