CE: UE ar putea bloca accesul companiilor din afară la contracte guvernamentale

Uniunea Europeană ar putea împiedica accesul companiilor din afara sa la contractele guvernamentale, dacă firmele comunitare vor continua să aibă dificultăţi în câştigarea de licitaţii în străinătate, a avertizat miercuri Comisia Europeană, potrivit Mediafax.ro.

În special companiile europene de software au reclamat că sunt dezavantajate la licitaţiile pentru contracte guvernamentale din China, în timp ce Comisia Europeană este îngrijorată că legislaţia americană favorizează firmele locale, relatează Reuters.

Pentru a contracara concurenţa neloială, comisarii pentru Piaţa Internă şi Comerţ au făcut propuneri care ar putea schimba drastic politica în domeniul atribuirii contractelor publice, în domenii pornind de la construcţia de autostrăzi şi până la administrarea reţelelor de date.

Aceste contracte sunt printre cele mai profitabile la nivel mondial, valorând peste 500 de miliarde de euro pe an, potrivit datelor UE.

Potrivit propunerii, autorităţile publice europene pot exclude companiile străine de la procedurile de atribuire a contractelor în valoare de peste 5 milioane de euro, dacă există dovezi că firmele europene sunt tratate în acest fel de către autorităţile publice din străinătate.

Proiectul este deja criticat puternic de ţări din interiorul sau din afara UE, Germania, Suedia şi Marea Britanie considerând că propunerea mai degrabă ar închide decât ar deschide pieţele, într-o perioadă în care bugetele sunt strâmtorate.

Pentru ca proiectul să fie aprobat este nevoie de susţinere din partea majorităţii calificate a ţărilor şi a majorităţii membrilor Parlamentului European.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  footage.shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *