CE vrea majorarea bugetului pentru 2013 cu 6,8%

UPDATE: Comisia Europeană va propune majorarea cu 6,8% a bugetului Uniunii pentru 2013, în pofida apelurilor de disciplină fiscală la nivelul blocului comunitar.

Potrivit unui document UE în fază de proiect, Comisia vrea majorarea bugetului la 138 de miliarde de euro, pentru a respecta angajamente asumate anterior, scrie Mediafax.

O astfel de creştere este o problemă sensibilă, având în vedere că în ultimii doi ani CE a cerut guvernelor să reducă cheltuielile publice pentru a aduce sub control criza datoriilor.

Unele departamente sunt îngrijorate că majorarea cu 6,8% a fondurilor riscă să fie interpretată greşit. Comisarii ar trebui din acest motiv să aibă o discuţie politică, în special pe tema nivelului fondurilor alocate pentru plăţile din 2013 şi a felului în care ar trebui să fie prezentat proiectul de buget“, potrivit minutei unei întâlniri a oficialilor CE, de pe 23 aprilie, obţinută de Reuters.

Comisia Europeană (CE) va cere miercuri statelor membre să accepte o creştere substanţială a bugetului pentru anul următor, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligaţiile UE rezultate din cofinanţarea diverselor proiecte, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, ar putea fi propusă o majorare de 9 miliarde de euro faţă de bugetul pentru acest an. Suma nu a fost confirmată, dar, potrivit unei surse, majorarea va fi “substanţială”.

Proiectul va fi prezentat miercuri la o reuniune a Comisiei, iar până la un summit-ul UE din iunie, la care ar trebui să fie adoptat bugetul, vor avea loc negocieri dure, întrucât mai multe state, între care Franţa şi Marea Britanie, refuză orice majorare a contribuţiei naţionale, au spus sursele AFP, preluate de Mediafax.

Statele UE prezintă tot mai multe facturi pentru rambursare de la bugetul UE, deoarece 2013 este ultimul an al exerciţiului bugetar 2007-2013, iar reducerile de fonduri din ultimii doi ani au determinat executivul comunitar să amâne multe plăţi.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.