CE vrea să simplifice înmatriculările de maşini în alt stat membru

Comisia Europeană a publicat miercuri o propunere de regulament privind înmatriculările auto în alt stat membru, se arată într-un comunicat de presă al CE preluat de Gandul.info.

În fiecare an, cetăţenii şi întreprinderile din UE au nevoie să transfere circa 3,5 milioane de autovehicule dintr-un stat membru în altul şi să le înmatriculeze conform legislaţiei naţionale. Cu toate că piaţa unică ar trebui să simplifice acest proces, înmatricularea este o procedură administrativă greoaie şi de durată, din cauza normelor diferite şi a cerinţelor contradictorii, consideră CE.

De aceea, vicepreşedintele CE, Antonio Tajani, propune un regulament menit să simplifice substanţial procedurile administrative, dar şi costurile pentru înmatricularea unui automobil într-un alt stat membru. Propunerea ar aduce economii totale de cel puţin 1,5 miliarde de euro pe an pentru întreprinderi, cetăţeni şi autorităţile responsabile cu înmatriculările, consideră Tajani.

Concret, regulamentul prevede ca reînmatricularea autovehiculelor provenite din alte state membre să fie limitată. Aceasta înseamnă că că, de exemplu, cetăţenii care lucrează într-un alt stat membru şi care utilizează un automobil înmatriculat de angajatorii lor nu vor mai fi nevoiţi să-l reînmatriculeze.

Propunerea Comisiei introduce principiul că un automobil trebuie să fie înmatriculat în ţara din UE în care locuieşte proprietarul său şi că celelalte state membre nu-i pot cere proprietarului respectiv să-şi reînmatriculeze automobilul pe teritoriul lor, chiar dacă persoana în cauză petrece o perioadă mai lungă pe teritoriul respectiv.

Citeste aici efctele pe care le-ar avea rezoluţia dacă ar fi adoptată.

Sursa: Gandul.info
Sursa foto: tractari-auto-bucuresti.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *