Cea de-a 25-a ediție a concursului UE anual pentru tinerii cercetători (EUCYS) si-a ales castigatorii

logo.enCei mai buni dintre tinerii oameni de știință ai Europei s-au întâlnit marți, 24 septembrie, laPraga pentru cea de-a 25-a ediție a Concursului UE anual pentru tinerii cercetători (EUCYS).

126 de cercetători tineri promițători cu vârste cuprinse între 14 și 21 ani au prezentat proiectele lor în speranța de a impresiona un juriu internațional. Câștigătorii au împărțit un premiu în bani în valoare totală de 54 500 EUR, precum și alte recompense, constând spre exemplu în excursii științifice, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Cele trei premii I, în valoare de 7 000 EUR fiecare, au fost acordate către Perttu Pölönen din Finlanda pentru „Music A’ Clock”, către Ciara Judge, Emer Hickey și Sophie Healy-Thow din Irlanda pentru „A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination” („O investigație statistică a efectelor bacteriilor diazotrofe asupra germinației plantelor”) și către Frederick Turner din Marea Britanie pentru „Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab” („Genetica acasă: Construirea unui aparat PCR și a altor echipamente pentru crearea unui laborator de genetică acasă”). Cele trei premii II au fost acordate Austriei, Germaniei și Elveției, iar cele trei premii III au fost acordate unor proiecte din Ungaria, Germania și Belarus.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Viitorul este luminos dacă acesta este nivelul de talent pe care îl producem în Europa. Este deosebit de satisfăcător să constatăm o gamă variată de proiecte, ce cuprinde proiecte de cercetare motivate de curiozitate și proiecte de cercetare cu aplicabilitate în practică. Avem nevoie de mai mulți tineri care să se orienteze spre disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) la școală. În special, doresc să încurajez mai multe tinere femei să urmeze o carieră în domeniul științei și tehnologiei.”

Concursul a adus la Praga 85 de proiecte provenite din 37 de țări, incluzând statele membre ale UE și alte țări asociate și terțe. Pe lângă ceremonia de decernare a premiilor, tinerii cercetători au avut ocazia să-și prezinte proiectele în cadrul unei expoziții de patru zile și să participe la mai multe ateliere de lucru și conferințe auxiliare.

În acest an, juriul a fost prezidat de Dr Henrik Aronsson, de la Universitatea din Göteborg. Toate proiectele prezentate câștigaseră deja premiul I la concursurile științifice pe domenii specifice, organizate pe plan național. Temele proiectelor au provenit dintr-o gamă largă de discipline științifice: biologie, fizică, chimie, informatică, științe sociale, mediu, matematică, știința materialelor, inginerie și medicină.

În cadrul concursului s-a decernat, de asemenea, un premiu pentru cooperarea internațională, pentru cel mai bun proiect prezentat de o echipă din țările invitate care au încheiat un acord cu UE în domeniul științei și tehnologiei: SUA, Canada, China, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Egipt. Premiul, care pune în lumină avantajele cooperării științifice internaționale în domeniul cercetării, a fost câștigat de Jessie MacAlpine din Canada pentru „Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum” („Uleiul de muștar ca terapie medicamentoasă vizând Apicomplexan împotrivaPlasmodium falciparum”).

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.