CEDO, hotarare de 4.000.000.000 de euro impotriva Romaniei. Afla aici cum va rezolva statul problema celor 100.000 de dosare ale proprietatilor nationalizate de comunisti

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a pronuntat, marti, prima hotarare pilot impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei, care suspenda practic cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO si obliga astfel statul roman ca in termen de 18 luni sa ia masuri pentru remedierea problemei retrocedarilor, anunta HotNews.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, statul roman ar trebui sa scoata din buzunar 4 miliarde de euro sau sa emita obligatiuni scandente la zece ani. Fondul Proprietatea, ca mecanism de despagubire, este istorie, mai spune avocatul. Peste 1000 de dosare se afla pe rol la CEDO, in timp ce alti 100.000 de romani asteapta inca sa li se faca dreptate.

Hotararea pilot este extrem de importanta, intrucat determina statul roman sa remedieze problema restituirilor, in sensul respectarii drepturilor fundamentale si instituirii unui mecanism functional de retrocedare si compensare. Curtea a mai facut recomandari Romaniei sa remedieze problema restituirilor, dar prin hotararea pilot obliga statul sa ia masuri, in caz contrar Romania riscand chiar excluderea din Consiliul Europei, mai precizeaza HotNews.

Aflati totul despre impactul Hotararii Pilot a CEDO intr-o excelenta analiza realizata de HotNews, aici.

InfoPlus

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Editura Universitară organizează la data de 21 octombrie 2010ora 14.00, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125

Conferinţa

« Hotărârile pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României.

Analiză, consecinţe, autorităţi potenţial responsabile. Aplicarea procedurii hotărârilor pilot pentru disfuncţionalităţi sistemice»

Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de 20 octombrie 2010. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia, precum şi domeniul de interes în materia dreptului european. Participantii vor fi anuntati asupra agendei finale a conferinţei/dezbaterii.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to CEDO, hotarare de 4.000.000.000 de euro impotriva Romaniei. Afla aici cum va rezolva statul problema celor 100.000 de dosare ale proprietatilor nationalizate de comunisti

  1. bogdan 24/10/2010 at 08:03

    Din cate se poate vedea in hotararea tradusa integral (http://jurisprudentacedo.com/Hotararea-pilot-Maria-Atanasiu-si-altii-contra-Romaniei.html), CEDO nu obliga Statul sa scoata acei bani din buzunar, ci, mai mult, ii sugereaza sa scoata mai putini de cat si-a propus. Atfel spus, CEDO a considerat ca Guvernul a facut o greseala cand a hotarat sa despagubeasca integral la pretul pietei cand ar fi putut sa adopte solutia altor state care nu au acordat deloc despagubiri sau au fost doar partiale. Toate condamnarile pe tema asta la CEDO au fost primite pe fondul legislatiei create de guvernanti care le promiteau cetatenilor o asemenea despagubire. De aici au inceput incalcarile Conventiei.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *