Cehia. Guvernul cade, Comisia Europeana isi pastreaza increderea in presedintia UE

 

Comisia Europeana s-a declarat optimista marti seara privind capacitatea Cehiei de a asigura în mod eficient presedintia semestriala a UE, desi Guvernul de la Praga este nevoit sa îsi dea demisia, în urma unei motiuni de cenzura aprobate de Parlament.

“Comisia are încredere deplina ca legea fundamentala nationala îi permite Cehiei sa continue sa asigure presedintia Consiliului (European – n.red.) la fel de eficient ca pâna în prezent”, se arata într-un comunicat al executivului european.

“Procesul democratic al Cehiei, în baza Constitutiei, trebuie sa rezolve problemele politice interne; Comisia are încredere ca acest lucru va fi facut astfel încât sa asigure functionarea totala a presedintiei Consiliului”, adauga textul

“Potrivit tratatelor, presedintia Consiliului European este asigurata de statul membru, care este reprezentat de autoritatile nationale competente, în baza Constitutiei nationale”, explica CE.

Deputatii cehi au aprobat marti o motiune de cenzura împotriva guvernului condus de liberalul Mirek Topolanek, care în consecinta trebuie sa demisioneze, o premiera în viata politica de la Praga ce intervine în conditiile în care Cehia detine presedintia Uniunii Europene.

Motiunea de cenzura a întrunit cele 101 voturi necesare – adica majoritatea absoluta, camera inferioara a Parlamentului având 200 de locuri – pentru a rasturna guvernul de la putere, gratie sustinerii acordate de patru fosti deputati ai coalitiei, deveniti independenti. Este vorba despre doi fosti deputati din partidul civic-democrat al lui Topolanek si doi fosti deputati ecologisti, care au votat alaturi de cei 97 de colegi social-democrati si comunisti.

 

Cabinetul de centru-dreapta, care de la formarea sa, în ianuarie 2007, supravietuise altor patru voturi de neîncredere, va fi obligat sa demisioneze, însa Constitutia ceha nu stabileste niciun termen pentru aceasta.

 

Nu este pentru prima oara când o tara aflata la presedintia Consiliului European cunoaste o schimbare a datelor politice în cursul mandatului sau. În primul semestru din 1996, în Italia coalitia de centru-stânga condusa de Romano Prodi i-a succedat guvernului de centru-dreapta al lui Lamberto Dini, dupa ce a câstigat alegerile legislative.

La începutul primului semestru al anului 1993, când Danemarca si-a început mandatul la conducerea UE, guvernul lui Poul Schlüter a cazut, iar la putere a venit social-democratul Poul Nyrup Rasmussen.

sursa-newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *