Curtea Europeană de Justiţie: Contractele de credit cu clauze abuzive pot fi declarate nule

Clauzele abuzive pot provoca nulitatea acordurilor de împrumut, potrivit reglementărilor europene, care se răsfrâng şi asupra românilor, informează EVZ.ro.

Contractele de credit cu clauze abuzive pot fi declarate nule de către instanţă, potrivit unei scrisori a Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Decizia dă speranţe clienţilor români care au conflicte cu băncile, majoritatea contractelor bancare de la noi prevăzând că, dacă o clauză este anulată restul contractului rămâne în vigoare.

Curtea fusese sesizată de Tribunalul Departamental Prešov (Slovacia), acesta judecând o cauză în care clientul unei societăţi ce oferă credite de consum, a cerut anularea în întregime a contractului.

Motivul era includerea în contract a unei dobânzi anuale efective mai mici decât cea reală.

Concret, tribunalul slovac a adresat CEJ două întrebări. Una dintre ele se referea la posibilitatea de a cataloga prezentarea unei DAE mai mici în contract ca practică neloială.

Cealaltă întrebare viza posibilitatea de a anula contractul în întregime dacă aceasta este o variantă mai convenabilă pentru consumator decât anularea articolelor abuzive.

Dacă precedentul creat de CEJ ar fi preluat şi în practica juridică românească, atunci mulţi debitori care au acum probleme cu băncile ar avea posibilitatea de a reveni la situaţia iniţială, de dinantea contractării împrumutului.

Sursa articol: EVZ.ro
Sursa foto:  marka-marka.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *