Cele mai importante decizii luate anul acesta la summit-uri. Previziuni pentru 2012

Anul 2012 va fi realmente crucial. Rata somajului din Uniunea Europeana va fi una dintre cele mai mari probleme. Franta si-ar putea vedea ratingul retrogradat, ceea ce ar insemna o lovitura puternica data coalitiei care conduce acum destinele Uniunii Europene. Pana in martie, Sarkozy si Merkel trebuie sa vina cu planul si masurile concrete pe care le vor adopta pentru modificarea Tratatului, iar acestea sunt doar o parte din asteptarile pentru anul viitor, potrivit EurActiv.ro.

Uniunea Europeana merge inainte in 2012 fara a avea un plan coerent. In pofida summit-urilor si a reuniunilor de tot felul, fie G-20 sau G-8, liderii europeni nu au reusit sa o scoata la capat.

Euroscepticii spun ca 2012 va fi anul in care moneda euro va disparea. Argumente sunt destule, intrucat coalitia franco-germana nu a reusit sa fie convingatoare. 11 state sunt indecise in ceea ce priveste schimbarea Tratatului de la Maastricht, scrie Expat Times, potrivit EurActiv.ro.

Haosul domneste la nivelul Uniunii Europene. Banca Centrala Europeana nu poate cumpara bonduri de pe piata primara, desi, spun multi, aceasta ar fi solutia salvatoare a eurozonei. Nici Mario Draghi nu este adeptul acestei solutii, dar BCE cumpara bonduri de pe pietele secundare. Mai nou, a injectat 500 de miliarde de euro bancilor, acest fond ajutandu-le sa supravietuiasca primelor luni ale acestui an, atunci cand bancile ar trebui sa achite 200 de miliarde de euro, datorii ajunse la scadenta.

S-a mai decis ca bancile sa isi ridice nivelul minim al capitalului la 9% din activele pe care le detin, nivel bazat pe valoarea pietei pe care le au in portofoliile lor datoriile suverane. Aceasta decizie ar deteriora si mai mult sistemul financiar din Uniunea Europeana, pentru ca pe masura ce valoarea bondurilor scade, bancile vor fi si mai mult in goana dupa capital.

Deciziile importante luate la summit-urile Uniunii Europene au fost haotice. In martie, s-a decis ca Fondul European de Stabilitate Financiara sa poata cumpara bonduri de pe pietele primare, iar resursele financiare ale Fondului au fost fixate la 500 de miliarde de euro.

S-a mai decis ca EFSF sa poata cumpara eurobonduri de pe pietele secundare, marindu-se capacitatea lui cu 440 miliarde de euro.

Finalul de an a fost de-a dreptul haotic. Intr-o tentativa de a salva moneda euro, coalitia franco-germana a propus modificarea tratatului de la Maastrich si stabilirea unui deficit bugetar la 3% pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Marea Britanie a zis pas, iar 11 state sunt indecise, adancind problemele din eurozona.

Anul 2012 va fi realmente crucial. Rata somajului din Uniunea Europeana va fi una dintre cele mai mari probleme. Franta si-ar putea vedea ratingul retrogradat, ceea ce ar insemna o lovitura puternica data coalitiei care conduce acum destinele Uniunii Europene. Pana in martie, Sarkozy si Merkel trebuie sa vina cu planul si masurile concrete pe care le vor adopta pentru modificarea Tratatului.

Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana s-au batut in a implementa cat mai drastice masuri de austeritate, aproape toate guvernele anuntand concedieri masive din sectorul public si inghetarea pensiilor, planurile de investitii fiind lasate mai la urma, potrivit scrie Expat Times.

Se pare ca primele trei luni din an vor fi cu adevarat decisive pentru viitorul Uniunii Europene si al monedei euro, cu toate ca, pana acum, toate dedline-urile care anuntau disparitia monedei euro,  gen “mai sunt sase saptamani pentru a salva euro”, au fost depasite.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: subversify.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.