Cele mai multe locuri de muncă pierdute din cauza crizei sunt în sectorul IMM

Întreprinderile mici şi mijlocii nu sunt inovative şi nu contribuie cu mai mult de 55% la formarea PIB, astfel că politicile de stimulare trebuie revizuite, arată experţii în economie, potrivit Adevarul.ro.

Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) este răsfăţatul politicilor publice de stimulare a mediului de afaceri şi chiar al celor fiscale, pentru că în ultimii ani s-au împământenit mai multe idei preconcepute despre calităţile acestei categorii de firme. S-a spus, între altele, că sectorul IMM ar fi „principalul angajator al ţării”, „motorul economiei”, „vârful de lance al inovării”, „cel mai mare exportator” etc.

La o privire mai atentă însă, experţii Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) au observat că multe dintre tezele care lăudau acest sector sunt depăşite de realităţile din economie, fapt care impune o revizuire a politicilor de stimulare şi, poate, chiar a legislaţiei ce prevede facilităţi pentru micile companii luate „la grămadă”.

Din studiul „Contribuţia IMM-urilor la creşterea economică”, prezentat ieri de CNP în cadrul unui program cu finanţare de la Comisia Europeană, reiese că numărul microfirmelor a crescut accelerat în anii dinaintea crizei, după care a scăzut accelerat. Această statistică demontează practic mitul potrivit căruia IMM-urile „sunt flexibile, se orientează mai bine după evoluţiile de pe piaţă şi, deci, ar fi rezistente la criză”.

Un alt mit ar fi acela că IMM-urile contribuie masiv la formarea PIB, dar statisticile arată că acestui sector îi revine doar 54% din valoarea adăugată brută. De fapt, „antreprenorii nu înfiinţează firme pentru a contribui la creşterea economică sau la crearea de locuri de muncă, ci mai mult din oportunism”, a arătat Dragoş Pâslaru, coordonatorul echipei care a realizat studiul.

La rândul său, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a arătat că IMM-urile, „contrar legendei”, nu sunt firmele care să exceleze în eficienţă, câtă vreme „fluxurile au o anumită intensitate numai între ele, ceea ce denotă o competitivitate redusă şi aproape o lipsă a tehnologiei şi inovaţiei”.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: lumuhuku.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *