LIVE DESPRE O NOUĂ „ALFABETIZARE”, Cafeneaua Complexităţii, 3 decembrie 2012

Am aflat săptamana trecută câte ceva despre semne și teoria ce le guvernează: Semiotica. Am văzut și o serie de nuanțări originale pe care Abraham Solomonick le-a realizat, într-o manieră originală, după o viață dedicată acestui subiect fundamental în ordonarea minții umane. În fond, toată viața nu facem decât  învățăm să deosebim (discriminăm), să clasificăm și să dăm semnificație (semantică) unor semne din Natură. În fond, de-a lungul întregii vieți învățăm, într-un mod extrem de general, să „citim” Natura pe diferite paliere de „complexitate”.

Pâna în clasa a I-a structurăm la nivel individual sentimentul de Entitate constientă (Eu sunt Ionut!). Este rodul celor „7 ani de acasă” în care se decodifică o clasă de semne legate de percepția vizuală, auditivă, gustativă,olfactivă, tactilă. Copilul poate recunoaște și utiliza conștient multe din semnele comunicării verbale și extraverbale. În acest mod își reprezintă Universul  pe un prim palier de complexitate: cel reflectat în propria sa trăire de interacțiunea cu lumea exterioară (doar din preajmă) și mediată de simțuri (se formează așa numita vedere sensibilă).

In clasa a I-a învățăm să recunoaștem „semnele” alfabetului, să le grupăm în foneme, silabe, cuvinte. Apoi, într-un moment de revelație  se conștientizează un nou nivel de existență a Realității – ISTORIA SCRISA a OMENIRII. Un palier imens, conținând mărturii – adevarate sau false, originale sau plagiate, descoperite sau inventate – ale altor vieti, ale altor oameni… Puțină lume este conștientă de faptul că citind, se  acumuleaza treptat o „bază de date” ce îi va permite celui ce se dezvoltă astfel să poată sări la alt nivel… și asta tot prin revelatie: capacitatea de a citi dincolo de experiența aproapelui, în „SCRIEREA UNIVERSULUI”. Literele vor fi munții și apusul soarelui, poziția stelelor și bătaia vântului. Și totul va căpăta sens, ROST!

Prezentarea din această seară va încerca să continue „povestea SEMNELOR” încercând să ordoneze problematica semioticii din perspectiva „vederii Inteligibile” și a „vederii în DUH” (specifică citirii Creației). Evident că se vor face referiri la Știința Complexității, știința Computațională, știința Cogniției în încercarea de a creiona cadrul conceptual ce poate conduce Omul către un salt de Conștiință, către revelația Citirii Creației de către „Homo Universalis”.

Multe din subiectele discutate la cafenea au vizat în fond conștientizarea nevoilor omului modern, locuitor al unei Societăți informaționale, societate ce se extinde la o scara globala. Prezentarea din această seară va încerca să ordoneze aceste nevoi grupându-le pe direcții și teme de cercetare pe care Centrul pentru Studii Complexe le propune doritorilor spre implicare și rezolvare. Se vor preciza și modalitățile concrete de participare prin voluntariat la ceea ce Centrul pentru Studii Complexe numește „Proiecte Deschise”.

Vă așteptăm.

Urmăriţi mai jos transmisia LIVE, luni 3 decembrie , începând cu orele 19:30.

Streaming live video by Ustream

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to LIVE DESPRE O NOUĂ „ALFABETIZARE”, Cafeneaua Complexităţii, 3 decembrie 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.