Economia Statelor Unite – revenire în previziuni, declin în fapt

În luna aprilie a acestui an Comitetul Federal al Pieței Libere din cadrul Rezervei Federale a Statelor Unite sugera faptul că economia americană își revenea treptat și că înregistra un grad moderat de extindere pentru acest an. Cu toate acestea, rata angajărilor s-a redus în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas ridicată. În același timp investițiile în afaceri fixe, precum și consumul înregistrat la nivelul gospodăriilor americane se află în creștere. Inflația a scăzut, iar prețurile combustibililor se mențin joase, determinând un nivel stabil al inflației pe termen lung.

La începutul lunii iunie, preşedintele american, Barack Obama, a declarat după întâlnirea avută cu preşedintele filipinez, Benigno Aquino, că economia americană „nu se comportă bine”. În plus, preşedintele a făcut un bilanţ numeric pentru realizările sale aduse economiei americane: „Am creat 4,3 milioane de locuri de muncă în cursul ultimelor 27 de luni. Peste 800.000 doar în acest an. Sectorul privat se comportă bine”. Afirmaţia a stârnit reacţii negative în rândurile republicanilor. Mitt Romney, adversarul său în cursa pentru viitorul mandat de preşedinte al Statelor Unite a declarat că în mod sigur s-au strecurat erori numerice în afirmaţia lui Obama. Mai mult decât atât, luând în considerare starea senzitivă a economiei Uniunii Europene, zdruncinată de situația Greciei, Barack Obama a îndemnat liderii europeni să acționeze de urgență în favoarea zonei euro. După părerea lui zona euro necesită o strategie pe termen lung care implică în primă fază injectarea de capital în băncile care se află în situații dificile. Interesul președintelui american pentru stabilizarea zonei euro, dar și a economiei europene constă în faptul că economia Statelor Unite este dependentă de cea europeană. Cu toate că la o primă vedere actorul care a dominat scena politică a secolului XX ar trebui să dețină o unitate economică puternică, greu de învins sau de influențat de schimbările economice regionale sau globale, contextul actual al scenei internaționale determină o interdependență nocivă între toți actorii internaționali (statali sau non-statali). Astfel, actuala recesiune economică nu numai că a pornit dintr-un stat cu greutate pe scena politică internațională, dar s-a folosit de pârghiile globalizării și interconectivității pentru a cauza efecte negative la nivel global.

În plus, pierderea controlului asupra unei gestiuni favorabile pentru Uniunea Europeană a determinat consecințe nefaste și pentru economia Statelor Unite. În vederea unui parteneriat de lungă durată între UE și NATO, slăbirea economică a Uniunii Europene nu poate decât să creeze îngrijorări și tensiuni în ceea ce privește efectele devastatoare pe care le-ar putea produce.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Autor: Sandra Teona ANDRONACHE
Sursa: Center for European Policy Evaluation 

Foto: plazaegov.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *