Cercetătorii de la CERN sunt 99,9 % siguri că au găsit “particula lui Dumnezeu”

UPDATE:  Savaţii CERN au confirmat astăzi că experimentele făcute în acceleratorul de particule au dus la descoperirea unei noi particule subatomice care este în concordanţă cu teoria bosonului Higgs, “Am descoperit un nou boson”, a spus Fabiola Gianotti, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CERN. Deşi sunt 99% siguri că aceasta este particula pe care au căutat-o şi care ar putea explica cum a luat naştere Universul, ei susţin că vor fi nevoiţi să-şi continue studiile pentru a a fi 100% siguri.

“Rezultatele sunt preliminare, însa avem de-a face cu o nouă particulă. Ştim că este un boson şi este cel mai greu boson descoperit vreodată”, mai spune Gianotti.

“A fost descoperită o particulă în conformitate cu bosonul Higgs. Este o zi monumentală pentru ştiinţă”, a declarat profesorul John Womersley.

Echipa care a lucrat cu detectorul CMS a anunţat descoperirea unei noi particule ce cântăreşte 125.3 gigaelectronvolti (GeV), fiind de 133 de ori mai grea decât protonul din centrul fiecărui atom. Datele arată clar că particula există, însa nu se poate şti încă dacă este râvnitul boson Higgs.

“Am atins o nouă etapă în modul în care înţelegem natura. Am descoperit un nou boson, dar avem nevoie de mai multe date pentru a verifica dacă este vorba de bosonul lui Higgs”, spune Rolf Heuer, şeful CERN.

Citiţi aici comunicatul de presă al CERN.

 

Cercetătorii care vânează ipotetica particulă a lui Dumnezeu, bosonul lui Higgs, sunt aşteptaţi să dezvăluie, astăzi, într-o conferinţă de presă, rezultatele pe care le-au obţinut până în prezent. În rândul comunităţii ştiinţifice şi pe blogurile din domeniu s-a creat aşteptarea confirmării de către CERN a existenţei misterioasei particule.

La Geneva vor avea loc astăzi (4 iulie a.c.) două seminarii în care se aşteaptă confirmarea descoperirii acestei particule.

Existenţa bozonului Higgs a fost prezisă în 1964, de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Această particulă, denumită de multe ori şi “particula lui Dumnezeu”, ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de ştiinţă au înţeles procesul care generează masa particulelor elementare. Din acest punct de vedere ar fi mai corect să denumim bozonul Higgs “particula Dumnezeu” (şi nu “particula LUI Dumnezeu”) deoarece este expresia unui mecanism universal care generează masa tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului Standard (al fizicii particulelor elementare).

Pe “umerii” acestei particule teoretice se află explicaţiile cu privire la evoluţia Universului şi naşterea stelelor şi a planetelor, însă deocamdată existenţa ei nu a fost demonstrată, scrie Reuters. O eventuală demonstraţie empirică a existenţei acestei particule ar echivala cu descoperirea Sfântului Graal pentru fizică.

“Este încă prematur să ne pronunţăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al CERN, James Gillies, precizând că două echipe de cercetători analizează în mod separat datele obţinute şi că nimeni din cadrul CERN nu are cum să ştie dinainte concluziile la care se va ajunge după suprapunerea celor două analize.

Vânătoarea bozonului Higgs are loc în prezent la Geneva, la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC). Pe scurt, în urma ciocnirii fasciculelor de protoni care au viteze apropiate de cea a luminii, deci energii foarte mari, la acceleratorul LHC, care are o circumferinţă de circa 27 km, se pot forma bozoni Higgs, care se dezintegrează în alte particule care sunt ulterior detectate în cadrul experimentelor ATLAS şi CMS.

Pe data de 4 iulie 2012, începând de la ora 9 dimineaţa (CEST) sunt prevăzute seminarii ale experimentelor ATLAS şi CMS în care se vor anunţa ultimele rezultate (Latest update în the search for the Higgs boson). Din veştile care deja circula comunitatea ştiinţifică se aşteaptă un anunţ oficial extrem de important – confirmarea descoperirii bozonului Higgs. Reamintim că deja în decembrie 2011 cele două colaborări găsiseră urme ale acestui bozon.

Surse: EVZ.ro, Jurnalul.ro
Foto:  ivanuska.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Cercetătorii de la CERN sunt 99,9 % siguri că au găsit “particula lui Dumnezeu”

  1. Pingback: Cercetătorii de la CERN, convinşi 99% că au descoperit "particula Dumnezeu" | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *