În urma cerințelor UE de a pune în aplicare cerințele CCR, Parlamentul se reunește în ședință extraordinară pentru a discuta organizarea referendumului

Parlamentarii sunt chemaţi săptămâna viitoare, marţi şi miercuri, să decidă asupra legislaţiei privind referendumul şi să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, aceasta fiind şi o cerinţă clară a UE, după discuţiile pe care premierul Victor Ponta le-a avut săptămâna trecută la Bruxelles, notează agenția Mediafax.

Astfel, parlamentarii au de luat hotărârea cea mai dificilă pentru modul în care se va desfăşura referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, dar mai important pentru modul în care vor evolua pe viitor relaţiile României cu Uniunea Europeană.â

“Vom lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a ne asigura că toate deciziile Curţii sunt respectate şi vom răspunde tuturor îngrijorărilor legitime exprimate de partenerii noştri europeni. Guvernul va organiza referendumul potrivit legii şi deciziei Curţii Constituţionale”, a spus Ponta. El le-a explicat oficialilor europeni că nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea.

Respectarea decizilor Curţii Constituţionale este una dintre principalele probleme la care a trebuit să răspundă premierul Victor Ponta, la cererea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a înmânat premierului român o listă neoficială de probleme. Şi oficial, Comisia Europeană a vorbit clar despre “restabilirea” puterilor Curţii Constituţionale şi “respectarea” deciziilor acesteia.

“Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică”, se arată şi în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului CE, preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi nici un efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti.

Premierul Victor Ponta a declarat că a răspuns deja, vineri, listei neoficiale primite din partea Comisiei Europene, precizând că au fost întrebări şi nu cerinţe şi arătând că nu s-a simţit foarte bine că a fost pus “la zid” doar pentru că România are o imagine proastă din cauza preşedintelui suspendat Băsescu.

Senatul se va reuni în sesiune extraordinară marţi, iar Camera Deputaţilor se va reuni miercuri, pentru a decide în legătură cu legislaţia privind referendumul. Întâi vor avea loc discuţiile în Comisia juridică a Senatului, condusă de senatorul PSD Toni Greblă, care se va reuni luni, la ora 13.00, pentru a elabora raportul care se va discuta în plenul Senatului marţi.

Preşedintele Senatului, Petru Filip, a declarat, pentru Mediafax, că a solicitat convocarea Biroului Permanent al acestei Camere luni, la ora 13.00, pentru a se decide convocarea în sesiune extraordinară a plenului Senatului pentru marţi, la ora 12.00. “Se discută legile referendumului, cea de la CC, şi ce există colateral pe legea referendumului”, a precizat Filip.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat pentru Mediafax, că se consultă cu preşedintele Senatului, având în vedere că deputaţii sunt cei care dau votul final în chestiunea legilor electorale, şi va propune convocarea plenului Camerei pentru ziua de miercuri. Totodată, Zgonea a precizat că va avea o discuţie inclusiv cu liderii grupurilor parlamentare, după ce a primit solicitarea premierului Victor Ponta cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare pe subiectul legii referendumului.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  mediapsyzone.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *